Történelmi sétaút Szombathelyen tervpályázat



Kiemelt megvétellel díjazott pályamű



Szerzői:Karácsony Imre, Karácsonyné Nedeczky Katalin és munkatársaik (Karácsony és Társa Mérnöki Iroda)

 

Kiemelt megvételben (700.000,- Ft) részesült a 4. sz. pályamű
Szerzői:Karácsony Imre, Karácsonyné Nedeczky Katalin, Horváth Ervin, Füle Ernő, Mészáros Judit, Korényi Balázs, Loránthné Karácsony Sára (Karácsony és Társa Mérnöki Iroda)



Részletes bírálat:

Szépen feldolgozott alapos és tanulságos a pályamű értékfeltáró-elemző bevezetője.

A konkrét helyszínen, de általánosan is érvényes megállapítások biztos és ígéretes gondolati alapot nyújtottak a pályázatnak. Példás és inspiratív a bemutatott analógiák sora. Jók és kifejezők a javasolt anyagok, térburkolatok, utcabútorok és kertépítő elemek. A pályázati kiírás szándéka szerinti „történelmi jelleget”, „tematikus útvonalat” szándékai szerint a pályamű csak térarányokban homlokzati arányrendszerekben – áttételesen hangsúlyozná. Ezek a hétköznapi használó – számára nehezet értelmezhetőek, félő, hogy csak a szakmabeli szemnek okoznak többletörömet. Egyszerű és érzékeny formálású a tervezett beépítés vonala, kevés eszközzel ugyan, de viszonylag gazdag térstruktúrát hoz létre. Jól kezeli a volt magtár épületet a nagyvonalú átvágás gesztusával. Jó az ütemezésre vonatkozó javaslat, bár az óvodai épület lehatárolásának vonalvezetése a kialakított további térfalakéhoz képest esetlegesnek tűnik – talán ideiglenessége miatt.

A második ütem (irreálisnak tűnő) megvalósulásával ez a probléma megszűnik. Az épületek, terek funkcionális elrendezése logikus, érdekes bár foglalkozik a külsikátor felé való kapcsolódás kialakításával, épület tömegekkel való hangsúlyozását nem tartja szükségesnek.

A bírálat során a bizottság tagjai között kialakult vélemények szerint a legnagyobb hibája a pályaműnek a kialakított belső térstruktúra túlságos tágassága, a térfalak nagy távolsága miatt kialakuló térarány – a tér túlzott nagysága volt. Ezért vész el a nagyvonalú játékosan mozduló jó tömegű épület térfalak érdekes hatása.

A bevezetőből és a beépítésből sejthető költőiség is elveszni látszik az építészeti formálásban, de legfőképpen a tervezett épületek anyagaiban, a javasolt téglaburkolatokban. Ennek a megítélésnek a kialakulásában sajnos a látványtervek

grafikai megoldásai segítettek. A bizottság súlyos tévedésként ítélte meg a magtár melletti köntörfal-sor kialakítását és a parkolólemez helyzetét, megformálását.

Mindezek ellenére a bizottság a pályaművet kiemelt megvételben részesítette, értékelve a térformálás érzékenységét, izgalmasságát ( térarányok ellenére ), a kettős közlekedési lehetőség nagyvonalúságát és a raktárépület megvalósítását.

A Bíráló Bizottság a pályaművet kiemelt megvételben részesíti.