Spagetti, malter, szerelem / "Felhőkarcolók árnyékában"

A film sem maradhat ki az idei építészet hónapja rendezvénysorozatból. Az Örökmozgóban a sort egy igazi klasszikusnak számító darabbal kezdték. A film Európában díjak sorát nyerte el, Amerikában azonban betiltották.

Edward Dmytryk filmrendező olyan, mára már klasszikus darabok alkotója, mint a "Zendülés a Caine hajón", a western "Alvarez Kell" vagy az "Oroszlánkölykök". Az 1908-ban, ukrán emigránsok gyerekeként, Kanadában született, de San Franciscóban felnőtt Dmytryk 1949-ben készült filmje, a "Felhőkarcolók árnyékában" (Give Us This Day) olasz-amerikai munkásokról, pontosabban kőművesekről szól.

A húszas években játszódó film, az Amerikába bevándorló, olasz munkások keserű mindennapjait, a vállalkozók könyörtelen, csak haszonhajtó világát mutatja be. Az építőiparban munkát vállaló olaszok még hisznek az amerikai álomban. Egyszer talán, még vállalkozók is lehetnek. A New Yorkban, egészen pontosan Brooklynban játszódó történet főhőse, egy olasz bevándorló kőműves, akinek legfőbb vágya, hogy családja legyen. Leendő feleségét Itáliából választja. Az Amerikába érkező ifjú feleség álma egy saját ház megszerzése. Életük értelme az otthon megszerzése, a kuporgatás, éhezés, minden fillér megspórolása az áhított házra. Sorban születnek a gyerekek, kilenc év telik el, amikor összeomlik a Wall Street.

A hatalmas munkanélküliség hősünket sem kerüli el, oda lesz a megtakarított pénz, szertefoszlanak az álmok. Egy rafinált vállalkozó építésvezetőnek kéri fel. Olyan építkezésre, ahol a minimális biztonsági előírások sem teljesülnek. Kőművesünk némi tépelődés után elvállalja a feladatot, saját barátainak, korábbi kollégáinak lesz a főnöke, eltitkolva a munka veszélyeit. Álmai megvalósításába azonban belehal. Ráomlik az épület, betemeti a malter. Az élet furcsa kegyetlensége, hogy családjának mégis megadatik a saját ház: a biztosítás összege pontosan fedezi az áhított otthont.

A film Európában díjak sorát nyerte el, Amerikában azonban betiltották. Nem véletlenül: Edward Dmytryk, a hollywoodi tizek tagjaként, a kommunista boszorkányüldözés következtében börtönbüntetést kapott. Nem kívánatos személy lett az USA-ban, ezért Angliába költözött. Itt készítette el a Felhőkarcolók árnyékában-t. A fekete-fehér, neorealista eszközökkel elbeszélt, szépen fotografált dráma, a szegénység, az összetartás, az álmok megvalósítása és a kegyetlen, amerikai vállalkozók, hasznot leső világát állítja szembe egymással. Kár, hogy az Örökmozgóban csupán egy alkalommal került bemutatásra.

szöveg: Biczó Gabriella, képek: dvdbeaver.com/film/DVDReviews