Poliklinika Splitben, 3LHD iroda

A dalmáciai Split városának egyik legkellemesebb lakó-, üzleti- és szabadidős negyedében épül fel a 3LHD iroda által tervezett poliklinika. A vízszintes szalagokból komponált homlokzatburkolat úgy vonja be az épület tömegét, mint a kötés a védendő beteg testrészt.

A dalmáciai Split városának egyik legkellemesebb lakó-, üzleti- és szabadidős negyedében, a Firule városrészben épül fel a zágrábi 3LHD építésziroda által tervezett poliklinika, melynek tervezését pályázaton nyerték el. A tenger közelében, egy már létező kórházegyüttes szomszédságában megvalósuló épület értékes, friss tengeri levegőjű területen áll majd.

 

 

 

A tervpályázat előre meghatározott programja és a funkció megkövetelte, hogy az épület tervei pragmatikusan, a programot és funkciót messzemenően figyelembe vevő, a technikai és technológiai részletekre odafigyelő hozzáállással készüljenek el. A különböző funkciók (a szolgáltató részleg, a diagnosztika, a gyógyítás és a laboratóriumok) kialakítását függőleges egymásra helyezéssel oldották meg. Az épület nyilvános területei a földszintre és az első emeletre kerültek (így a járóbeteg rendelők és az irodák), míg a garázs a földfelszín alatt kapott helyet.

 

 

 

Az épület legfőbb külső vizuális ismertetőjegye és súlypontja a vízszintes szalagokból komponált homlokzatburkolat, amely úgy vonja be az épület tömegét, mint a kötés a védendő beteg testrészt. A nap sugárzásától is védelmet nyújtó membrán kifinomult fényszabályzó rendszere egyszerre fedi el és mutatja meg az épületet. A homlokzat hagyományos, zsalu-rendszerű árnyékolóként is funkcionál és Split modern építészetének egyik legismertebb elemére, az Ivo Radić által használt ún. ‘brise soleil’ árnyékolóelemekre utal vissza.

 

 

 

A különböző szinteken elszórtan a homlokzatból visszahúzott átriumok és loggiák kerülnek kialakításra, melyek elválasztják és egyben összekötik majd a klinika tereit, így a jellegzetes zárt kórházi folyosók helyett mediterrán növényzettel teli, fapallós teraszok, a tengerre és a környező szigetekre nyíló kilátással rendelkező megnyugtató köztes terek jönnek létre. A friss tengeri levegő által átjárt átriumokban a kórházi dolgozók, a betegek és a látogatók megpihenhetnek, vagy rövid sétát tehetnek majd.


Építkezés kezdete: 2009 július 1.
Átadás: 2010 február 23.
Beruházó: Split Város Önkormányzata
Tervezők: Sasa Begovic, Marko Dabrovic, Tatjana Grozdanic Begovic, Silvije Novak, Koraljka Brebric Kleoncic, Sanja Jasika, Ines Vlahovic
Társszerzők: Josko Kotula, Dragana Simic
Munkatársak:  Mario Lukenda - Ured TRI T (HVAC); Nikola Miletic (statikus tervező); Boris Miocevic - Projekting 1970 (elektromos tervezés); Slavko Simunovic - Hit projekt (épületgépészet); Zlata Pogorevc (orvostechnológiai konzulens); Boris Goreta (3D grafika)