Magyar fődíjas a BIG SEE Awards-on

Sátori Edit (Reklektik) munkája, egy 24 négyzetméteres budapesti otthon nyerte a BIG SEE Grand Prix-jét a lakócélú belsőépítészet kategóriájában. Mellette görög, román, cseh, olasz projektek hozták el a kategória nagydíjait. A Reklektik kiemelt sikere mellett számos magyar projekt kapott BIG SEE-díjat; minden díjazottnak gratulálunk!

A BIG SEE díját a Ljubljanában székelő, nonprofit kreatívipari alapítvány, a Zavod Big alapította; a SEE rövidítés Délkelet-Európára (South-East Europe) utal a díj nevében. A régió 19 országának alkotói indulhatnak a díjakért, több kategóriában. A legjobb projektek BIG SEE Award-ot, a válogatott éllovasok pedig BIG SEE Grand Prix-t kapnak.

Az idei BIG SEE Belsőépítészeti Grand Prix zsűrijében Jürgen Mayer H. (J. Mayer H. und Partner Architekten), Maria Claudia Clemente (Labics), Fernando Rodríguez és Pablo Oriol (FRPO), Ana Džokić (STEALTH.unlimited), Urška Gregorič kurátor és Eva Štrukelj kurátor vállaltak szerepet.


BIG SEE Belsőépítészet Grand Prix – Lakás kategória

Siéntete como en casa – Kislakás Budapesten
Tervező: Sátori Edit, Reklektik
Átadás: 2018
A mindössze 24 négyzetméteres apartman belsőépítészete komoly leleményeket igényelt a tervezőtől; a fiatal megbízó egyszerre várta el a funkcionalitást és a térérzet maximalizálását. Az eklektikus enteriőr olyan összetett történetiség érzetét kelti, amely sokkal nagyobbnak láttatja a lakást a valós méreteknél. A belsőépítészet azt bizonyítja: élményként egy kis enteriőr is lehet igazán nagy. (A projektet az Építészfórumon is bemutattuk.)


BIG SEE Belsőépítészet Grand Prix – Közcélú kategória

L.A.M.P. (Learning Ability Means Playing) – Kreatív központ gyerekeknek, Athén
Tervező: Christina Voutou
Átadás: 2018
A 339 m² belső és 118 m² külső térrel rendelkező foglalkoztatóközpont egy korábbi menzaépületben kapott helyet. A különféle osztály- és tantermeket játéktárolóként is használható fabútorokkal rendezték be, amelyeken keresztül is lehet látni, egyben új téregységeket kerítenek le.


BIG SEE Belsőépítészet Grand Prix – Vendéglátás kategória

14th LANE – Étterem, Bukarest
Tervezők: Yellow Office (Vladimir Mindru, Irina Lupu)
Megbízó: 14th LANE
Átadás: 2018
A 900 négyzetméteres étterem helyén egykor Bukarest első villamosa gördült; ennek emlékét őrzik a padló fémsínei, amelyek mentén a vendégek az étterem különféle funkcióihoz juthatnak.


BIG SEE Belsőépítészet Grand Prix – Kereskedelmi kategória

The Loom. Meșteshukar Butiq – Üzlet, Bukarest
Tervező: stardust architects (Anca Cioarec, Brîndușa Tudor, Teodora Capră-Robescu, Ștefan Nechita)
Megbízó: Meșteshukar Butiq
Átadás: 2018
Az 52 négyzetméteres üzlet roma és román kézműves termékek árusítására jött létre, ennélfogva inkább műhelyre, semmint árusítóhelyre emlékeztet. A betérő vásárlók akár egy kávét is megihatnak az alkotókkal a központi asztal körül, ahol megismerkedhetnek a gyártási folyamatokkal is.


BIG SEE Belsőépítészet Grand Prix – Munkahely kategória

The Distillery – Társadalmi reaktor, Brno
Tervező: KOGAA studio
Átadás éve: 2018
A régóta elhagyatott, 600 négyzetméteres lepárlóüzemet kis beavatkozásokkal alakították át kulturális központtá, amely napközben kreatív tevékenységeknek, esténként pedig nyilvános eseményeknek ad helyet. Az új munkametódusok flexibilis, sokszínű teret követelnek meg, a tagolt belső számos eltérő helyzet kiszolgálására alkalmas.


BIG SEE Belsőépítészet Grand Prix – Installáció kategória

Sanctum
Tervező: Levi van Veluw
Kurátor: Angel Moya Garcia
Helyszín: Dello Scompiglio, Lucca, Olaszország
Átadás: 2019
A 300 négyzetméteres kiállítás építészeti eszközökkel, de konkrét valláshoz nem kötődve teremt szakrális élményt. A minden érzékre ható élményt a különféle szimbólumok mellett az ötezer liter víz és a két tonna szén garantálja.