Kormányzati negyed, Budapest: a győztes terv méltatása

"Nem csak jól működő, hanem minden ízében zöld ház. A környezettudatosság és a fenntarthatóság minden egyes részletéből visszaolvasható."
Sylvester Ádám zsűrielnök szavai az eredményhirdetésen.
Részlet Sylvester Ádám méltatásából, ami az eredményhirdetésen hangzott el

„A terv szándékosan kerül minden olyan mozzanatot, ami hatalmat, erőt, monumentalitást akarna kifejezni. Egy olyan szellemi erő sugárzik a tervből, amely a jövőbeni strukturális változásokra is teljesen nyitott. Ez volt az egyetlen olyan terv, amely szembenézett a ma és a jövő azon kihívásaival amely nemcsak az építészetet, hanem valamennyiünket érint. Egy olyan új jövő elé nézünk, amelyben a környezettel való kapcsolatunkat személyesen és közösségi szinten is át kell írni. Ez az épület e tekintetben forradalmi. Nem csak jól működő, hanem minden ízében zöld ház. A környezettudatosság és a fenntarthatóság minden egyes részletéből visszaolvasható. Ez vonatkozik a megjelenésére és az anyaghasználatára is. Az épület fenntartására igénybe vett energiák közül szóba sem jön a fosszilis energia. A mezőnyből kiemelkedő ez a ház. Minden eszközt használ: a telepítés struktúrájának kialakításától egészen a gépészetig, mindenütt okosságra és takarékosságra törekszik. Emellett azt is el kell mondani, hogy az épület a hatalom monumentalitását elkerülve olyan transzparens és átlátható szerkezetet mutat, amely a korszerű demokrácia leképezése építészeti eszközökkel.”

A Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát, és a vele járó 20 millió forintot.