Kell egy tér - terv a gödöllői Szabadság tér rendezésére

"A feladat: kell egy tér. A térnek van felszíne és térfala, a flott válasz pedig úgy hangzik, hogy építsünk egy elemet, amely egyszerre tudja mindkettőt. Ezt csinálta a tervező csapat [Déri Dániel, Tőrös Ágnes, Vadász Balázs], nem bíbelődve a tér többi részével."

Építészetileg és tájépítészetileg is nagyon összeszedett koncepció, ami a meglévő téri elemeket úgy egészíti ki, hogy harmonikus egység jöjjön létre. A felhajlított téri lezárás kiváló megoldása a tervezési feladatnak. A ferdén fellépcsőző elem által kinyitott látvány ugyan túlzottan hangsúlyos pozícióba helyezi a rendelőintézet sarkát, ami szegényes architektúrájával előnytelen és bizonytalan eleme a kompozíciónak. Szerencsésebb lett volna a lépcső vonalát a piachoz tartozó földszintes épületek és a rendelő oldalhomlokzata által meghatározott térfalhoz kifuttatni.

Megfelelő elhelyezést kaptak a kiszolgáló funkciók. Jó megoldás született a rendezvények idejére történő térberendezésre. A gong elhelyezése is elfogadható, bár egynézetűsége megkérdőjelezi az ilyen centrális pozícióba való elhelyezést, és lehetséges, hogy inkább akadályként állna bele a forgalmas gyalogos-kerékpáros közlekedési útvonalba. A tervezők nem tervezik át a Főteret, csak az egykori Városháza környezetében, így mérsékelt bontási tevékenységet igényel. Ez is előnye a pályaműnek.

Mészáros Judit

 


A feladat: kell egy tér. A térnek van felszíne és térfala, a flott válasz pedig úgy hangzik, hogy építsünk egy elemet, amely egyszerre tudja mindkettőt. Ezt csinálta a tervező csapat, nem bíbelődve a tér többi részével. A parkoló reálisan még jó ideig marad, de ha nem, azt sem zárja ki a terv. Ez a sallangmentes gondolkodás, és, hogy nyitottan mer hagyni helyzeteket, számomra a terv legnagyobb erénye. Noha bizonyos részletei pontosításra és finomításra szorulnak, ez a munka értelmezi leginkább a feladatot és találta meg azt a mértéket, amely a megvalósítás esélyét adja.

Pelényi Margit

 


Kiemelkedően pragmatista megközelítése a jelenből indul ki. A megoldást nem a múltban keresi. Érzékeli, hogy a városháza lebontása után az amúgy már elemiben töredezett tér teljesen széthullik, ezért valamilyen jelentős elemet keres, mely pótolni tudná a lebontandó épület térzáró hatását. A megoldás végül is (és szerencsére) egy finom, egy gesztusú beavatkozás. A lépcsős lejtő egyszerűsége ellenére multifunkcionális. Térfalat, pihenőhelyet, találkozóhelyet biztosít. Hátteret, nézőteret az új városháza előtti eseményekhez. Alakja és helyzete enyhe dinamikát hordoz, nem tolakszik, természetességével jelen van.

Talán egy picit az irányát kellett volna igazítani, hogy a fókusz ne a rendelőintézetre mutasson. A parkoló megmarad, helye, mint fejlesztési terület az új létesítménnyel nem korlátozott. A szükséges segédfunkciók a rámpa alatt szépen elhelyezhetők, kiszolgálva ezzel a parkolókat is.

Dobai János

 


Maga a tér hiányzik a főtérről - a pályázat pontos megállapítása egyetlen mondatba sűrítve, egyben a koncepció alapja. A "térfalhiányt pótló léptékadó elemek" keresése után egy egyszerű és nagyvonalú, de térileg valódi többletet - józan attrakciót - adó geometrikus dombot javasol. Ez a felületén kiülőként és zöldfelületként szolgáló elem a főtér töretlen folytatása, maga előtt szőnyegszerűen kisebb térrészt keretez, a szőnyeg felhajtott sarka alá pedig az időszakos rendezvényeket és a hétköznapi használatot is segítő közösségi és kiszolgáló funkciók (nyilvános wc, raktár, színpadi öltöző) kerülnek. Így egyetlen laza mozdulattal teszi helyre a problémákat, és készíti elő a jövőbeli térhasználatot. A problémákat nem a szőnyeg alá söpri, hanem tiszta, új szőnyeget tervez. A jövőben telepítendő épületnek már ezzel az új téri világgal kell számolnia, megfelelő módon alkalmazkodva.

Kund Iván Patrik