Energiatölcsérek a fenyőerdőben – Moszkva, Renova-központ tervei, második forduló

Sikeresen túljutva a Renova cégcsoport moszkvai központjára kiírt nemzetközi meghívásos tervpályázat első fordulóján, a BORD Stúdió építészei - Bordás Péter, Holovits Annamária, Pém Ildikó, Tolvaj Tamás - a közelmúltban mutatták be a Skolkovo Innovációs Központ területére készített - számos innovatív energiahatékony megoldást felvonultató - irodaház második fordulóban született terveit.

A Renova cégcsoport meghívásos pályázatot hirdetett új központi épületük létesítésére a Moszkva mellett épülő Skolkovo Innovációs Központ területén. A pályázat első fordulójában a BORD Stúdió tervét választották ki, ezért az iroda megbízást kapott a második fordulóra is. A megbízás eredményét a napokban mutatta be a BORD Stúdió. A megbízó döntése alapján az épület helyszínéül szolgáló telket abban a D1 szektorban jelölték ki, amelynek a világhírű Sergei Tchoban és David Chipperfield a kurátorai. A területen már megindultak az építkezések, elkészült az úthálózat és a telekkiosztás. Az új épület elsősorban a Renova cégcsoport főhadiszállásaként, irodaházként működik, de helyet kell benne biztosítani a kutatás-fejlesztés céljára szolgáló laborok számára is, emellett létesítendő egy gyártócsarnok is. Igény volt továbbá, hogy minden funkció 400-600m2-es egységekben szeparált legyen. A megbízó emellett igényt tartott arra is, hogy egy reprezentatív bejárat és előcsarnok fogadja a látogatókat, illetve hogy ettől elkülönülve, a gyártócsarnokhoz kapcsolódóan a teher- és kamionkiszolgálás is megoldott legyen.

 

 

 

Az energiahatékonyság továbbra is alapvető követelmény volt. A tervezett épület mindennek  megfelelően 600m2 alapterületű, téglalap alakú, többszintes tömegekből áll. A telek megközelítése DK-i irányból, egy főútról történik, ezért itt található a reprezentatív személybejárat és előcsarnok, a központi lépcsőházak és a konferenciaterem. A földszint feletti szinteken kaptak helyet a laborok, a legfelső szinteken pedig az irodák. A tömegek ÉK-i irányban egyre magasabbak, így minden irodaszint kellően benapozott. Mivel a telek DNy-i irányban lejt, ez lehetőséget biztosított arra, hogy a hátsó három tömeg pinceszintjén elhelyezett, szeparálható, nagy belmagasságú, daruzható gyártócsarnok a terepszinten feltárható legyen. Az épületben két közlekedő mag helyezkedik el, amelyek kapcsolatot teremtenek a szintek között. Az itt található teherlift segítségével a laborok és a gyártócsarnok közötti kapcsolat is megoldott. Az egyes épületek kiszolgáló blokkja (mosdók, teakonyha, gépészet) az egységek közepére került, a megbízói igényeknek megfelelően.

 

 

 

Az épület külső megjelenését tekintve a környezethez igazodik: egyfajta fenyőerdőhöz hasonló. A tervezők a teljes homlokzati felületet klímahomlokzatként alakították ki, amelynek szerkezete a mögötte látható teherhordó vasbeton pillérekkel együtt érdekes áttetszőséget eredményez a homlokzaton. A telekre saját fúrt kútrendszert és biológiai szennyvíztisztítót telepítenek, emellett geotermikus hőszivattyúk biztosítják majd az épület hűtését és fűtését. A tervezők az épülettömegek tetejét sajátos „energiatölcsérként” hasznosították: lamellaként forgatható napkollektorokat helyeztek el a tetőn, amelyek zárt állapotukban egyfajta pufferteret hoznak létre. A gépészeti rendszer ebbe a térbe fújja ki a belső elhasznált levegőt, amely védelmi zónát képez az épület lehűlő felülete és a külső tér között, tehát télen melegen tartja, nyáron hűti a szerkezetet.


felelős építész: Bordás Péter
építész tervezők: Holovits Annamária, Pém Ildikó, Tolvaj Tamás

Kapcsolódó oldalak:

a Bord Stúdió honlapja