Elhunyt Bőjthe Tamás építészmérnök

90 évek korában elhunyt Bőjthe Tamás építőmérnök, az Orosházi Öblösüveggyár és Síküveggyár, a Hejőcsabai Cementüzem, és az Óbudai lakótelep P1 jelű házának tervezője.

Bőjthe Tamás 1929. március 2-án született. Okleveles építészmérnökként az IPARTERV-nél kezdte pályafutását, ahol 1969-től csoportvezetőként, tíz évvel később pedig osztályvezetőként munkálkodott. Innen vonult végül nyugállományba 1990-ben.


 

1965-ben, Goldfinger Ernő meghívására utazott Angliába, ahol Richard Sheppard irodájánal dolgozott egy éven keresztül. Főként  építőanyag-ipari üzemek, majd fővárosi, VI-VII. kerületi lakóterületi rehabilitációk megtervezésével foglalkozott. Alkotásai között említhető az Óbudai lakótelep P1. jelű 3 emeletes, szabadonálló háza, az orosházi Öblösüveggyár és Síküveggyár, a MÉM Repülőgépes Szolgálat budaörsi telepe, a Magyar Aluminiumipari Tröszt székházának felújítása, a Hejőcsabai Cementüzem, és Váci Cementgyár (DCM) korszerűsítése. 

Külföldre is tervezett, nevéhez köthető többek között a bengázi repülőtéri szálloda, egy üveggyár Kubában, lakótelepek Münchenben, és a Mitte Hőerőmű Berlinben.   

Ybl díjjal kétszer is kitüntették, először 1971-ben, a Kecskeméti Szerszám- és Gépelemgyár tervezéséért, majd 1975-ben az Orosházi Síküveggyár tervezéséért.

1962 és 1964 között a Magyar Építőművészek Szövetsége folyóiratának a képszerkesztője. 1972-től 1978-ig a Fiatal Építészek Köre vezető építésze volt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karán 2001-ben kapta meg aranydiplomáját, 2011-ben pedig gyémántdiplomával tüntette ki az Egyetem Szenátusa.  Március 12-én, 90 éves korában hunyt el.