Design-érzékeny búzafejek Martonvásáron

Játékos, interaktív és kísérletezésre ösztönöz: ilyen a martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont. Az épület belsőépítészeti kialakításánál az este'r partners célja olyan terek kialakítása volt, melyek az edukáció és élményközpontú látogatófogadáson túl a magyar múzeumokban eddig még szokatlan, maradandó vizuális élményt nyújt. 

Elsősorban arra törekedtünk, hogy a belsőépítészet a tematikát jelenítse meg, kézzel fogható, megértést segítő és innovatív módon.” - mondja Radnóczy Eszter tervező.

Az Agroverzum az újonnan épült, 1100 m2-es, kétszintes épületben ismeretterjesztő központként és tudományos játszóházként működik majd, ahová évente 35-40 000 látogatót várnak. A látogatóközpont létrehozásának fő célja az agrártudományok társadalmi ismertségének növelése a tudománykommunikáció változatos eszközeivel: az interaktív, kísérletező, a tudományos megismerés lépéseit követve, szórakoztatóan.A belsőépítész este’r partners munkája iránymutató lehet a magyar múzeumok fejlesztésében. A nagyvonalú, elegáns fogadótér a belsőépítészet eszközeivel hangsúlyozza a témában rejlő komoly tudományosságot: súlyt ad a megérkezésnek és kávézója egyedi hangulatával a látogatás utáni tovább-beszélgetésre motivál. A kiállítótér ezzel szemben mindent a megismerésnek rendel alá: érintésre, befogadásra és kísérletezésre ösztönözi a látogatót, pontosan ismerve azt a tudományra legérzékenyebb csoportot, az iskolásokat, akiknek a vizualitás – fogyasztói szokásaik miatt – a korábbinál sokkal fontosabb. 

Az agrártudományi látogatóközpont különösen aktuális témákat hoz közel: a klímaválság, az élelmiszerellátással kapcsolatos egyenlőtlenségek, a táplálkozástudomány és az ételeink eredete a mai iskolás korosztály számára már nem elvont tudományos kérdések, hanem mindennapos beszédtéma. Ebben egy kiemelten fontos edukációs feladatot vállal magára az MTA élményközpontja: a tudományos háttérismeretet tálcán kínálja és kreatív formában teszi könnyen emészthetővé, minden korosztály számára.

 


Néhány érdekesség az MTA Agrártudományi Központról:

• Az Agroverzum helyszíneként szolgáló Brunszvik-kastélypark 1775-ben került a családhoz, amikor Mária Terézia a grófi címet és vele együtt a martonvásári birtokot adományozta Brunszvik Antalnak. A barokk és neogótikus jegyeket felmutató épület, valamint a 70 hektáros angolpark fontos kulturális örökségi helyszín. A park 1953 óta természetvédelmi terület.

• Az Agroverzum egy tudománykommunikációs központ, ami kifejezetten azért jött létre, hogy népszerűsítse az itt folyó tudományos munkát. Így aki idelátogat, megtapasztalhatja mindazt, amivel az agrártudományi kutatóközpont foglalkozik: talajtan, klímaváltozás, növénynemesítés, növényvédelem, állatorvostudomány.
• Az Agroverzum látogatói élménylabor foglalkozásokon bújhatnak bele a tudósok életébe és olyan kísérleteket hajthatnak végre, melyek segítségével kézzelfoghatóan megtapasztalják a természetet és jobban megértik a működését. Készíthetnek például gumicukrot, színes növényeket vagy festékeket, de a talajban élő élőlényeket és az őszi lombszíneződés folyamatát is megvizsgálhatják.

• A régi épületszárny kétszintes, üvegtetővel fedett fogadóterében egy talajminta-installációját integrálták a tervezők a belsőépítészettel, a térelhatároló falak felületeit a talaj szerkezeti rétegződése adja.
• A térben a betonszerű kőporcelán és a természetes faparketta mellett a fém dominál. Különleges belsőépítészeti megoldások között említhetők a szürke porszórt kapuk vagy a föld rétegrendjét ábrázoló dupla belmagasságú díszítőfestés.

• A látogatás ritmusát a fehér és sárga színű falak váltakozása irányítja. A grafikai információs jelrendszer a belsőépítészet fontos vizuális elemeként jelenik meg a térben.

• Az organikus és high-tech megjelenés kettősége nem csak a tematikában, hanem a belsőépítészetben is nyomon követhető az új épületrészben.

 


 

Szerk.: Pleskovics Viola