185 éve nyílt a Vigadó elődje

A Vigadó elődje, a pesti klasszicista építészet egyik csúcsteljesítményét jelentő és a városképet alapvetően meghatározó Redoute 1833. január 13-án nyílik meg. A Pollack Mihály tervei alapján megszülető épület rövid idő alatt a város kedvelt társasági és kulturális helyszíne, emellett népszerű hangversenyterem, ahol fellép többek között idősebb és ifjabb Johann Strauss, Joseph Lanner és Liszt Ferenc. A Pesti Vigadóban február 4-ig ingyenesen látogatható kiállítással állítanak emléket a Redoute épületének.

1840-ben ebben az épületben kerül megrendezésre a Pesti Műegylet szervezésében az első magyarországi kortárs képzőművészeti kiállítás, majd 1848-ban az első népképviseleti országgyűlés is. Az épület az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során Buda ostromakor megsemmisül.

A tárlat célja bemutatni az épületet, valamint hírt adni egy-egy kiemelt programjáról, amelyet fotókon, a korabeli pesti újságok oldalain, báli ruhákon és itt játszott zenei tételeken keresztül idézünk meg.

A Redoute 185. kiállítás – amely szorosan kapcsolódik a hatodik emeleten található Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti kiállításhoz – ingyenesen tekinthető meg a Pesti Vigadó Fogadóterében az épület nyitvatartási idejében (10.00-19.00).

A kiállítás február 4-ig megtekinthető.
Helyszín: Pesti Vigadó