építészet : környezet : innováció

„Neo-nomád” fénylények és fényforrások létrehozása

Terebessy Tóbiás Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjas beszámoló dolgozatát közöljük.

Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj
Terebessy Tóbiás, beszámoló a 2007. évi ösztöndíjas munkáról.


Korunk egyik meghatározó „új” fényforrása a Light Emitting Diode röviden LED, mely hatékonysága, színhőmérsékletének variálhatósága magasabb szintre emeli a fénytechnológiát. Ezeket, a szempontokat figyelembe véve, érdeklődésem tervezőként e technológia adta lehetőségek kihasználása felé irányult.

Fontos szempont volt, hogy a LED fényéből minél nagyobb felületet tudjak létrehozni, ami az apró fényforrásból emittáló fény egyenletesebb szóródását biztosítja. Továbbá az alapszínek színkeverési tulajdonságait kihasználva olyan forma létrehozása, melynek felületén értelmezhető a színkeverés eredménye. Az általam létrehozott tárgyak „fény kompozíciók”.

Számomra az üveg az az anyag, amiben megtalálhatóak a lehetőségek, melyek az „új” fényforrásnak a variabilitását képesek bemutatni megfelelő eljárások segítségével. A fusing (rogyasztás) eljárással létrehozott kísérleti tárgyaimban az üveg két felülete között létrejövő meghajló térszakasz érdekes felületjátékot hoz létre. A testben vezetett fény ezáltal formát képez, melyben a visszaverődések segítik a fényforrások additív színkeverését. A LED színhőmérsékletét tetszés szerint változtatjuk, valamint egy előre meghatározott programmal különböző színharmóniákat hozunk létre.
Koncepcióm az volt, hogy egy olyan aktív egység jöjjön létre, mely lehetőséget biztosít a színek tetszés szerinti alkalmazására.

Az inspirációt a természetből merítettem. Csodálattal figyeltem a BBC által készített filmet „A kék bolygó”-t melynek egyik epizódja a mélytengeri élet rejtelmeit mutatta be. Itt derült ki számomra, hogy nem a szentjánosbogár az egyetlen fényt kibocsájtó élőlény!

500 m alatt a tenger mélyén teljes a sötétség, így a létezés (táplálkozás és a védekezés) fontos eleme (eszköze) a fény.

 

harangmedúza
"mélytengeri fényjáték"

Pl. a harangmedúzák ultimatív biolumin esszens védekezési mechanizmusa valódi mélytengeri fényjáték.

A biológiai luminancia képességét a fotoforának nevezett szervük teszi lehetővé, ilyen szervekkel rendelkeznek a világító polipok is, melyek Japánhoz közel élnek az óceánban 300m mélységben.

 

világító polip
világító polip

 


A kutatók állításai szerint pl. a kalmárhalak némely fajának násztáncában felfedezhető hogy színekkel, fény textúrákkal reagálnak egymásra; talán kommunikálnak. A természet végtelen és kimeríthetetlen megóvása és felfedezése, csodálata az emberek feladata.

Az általam elképzelt „színformákhoz” kénytelen voltam létrehozni egy olyan egységet, mely lehetőséget biztosít színek variálhatóságára. Az egység besüllyed a hordozó felületbe, ezáltal a kibocsájtott fény a test belsejében terjed. A formából kilépő fény szétárad az enteriőrben. A programozható elektronika lehetőséget biztosít arra, hogy a váltakozó színkontrasztok és komplementer színek is megjelenjenek azonos időben egy azon felületen.

 

Neo-nomád fényforrás
Neo-nomád fényforrás
Neo-nomád fényforrás

 

Az utolsó: 3. évem tervezett produktuma egy a kereskedelmi forgalomba kerülő tárgy volt. Az általam elképzelt és létrehozott tárgy egy olyan foglalat mely 6 db nagyteljesítményű LED befogadására képes és lehetőséget biztosít ezek program vezérlésére. Beépítése egyszerű, akár egy laikus is meg tudja oldani. Fontos szempont volt a variábilitás és a fény optimális kihasználása.

Alkalmazási területe: kül- és beltérben egyaránt, lokális megvilágítástól egészen a nagy felületek változtatható színű üveg homlokzatokig, burkolatba épített jelző fényekig!

 

Neo-nomád fényforrás
Neo-nomád fényforrás
Neo-nomád fényforrás

Hároméves munkám egyik fontos eredményének tartom, hogy 2007 szeptemberében párbeszédet kezdtünk egy világítás technikai cég a belight! vezetőjével, Morvai Zoltán úrral, aki segített kiválasztani a számára eladhatónak ítélt terméket a tárgyvariációimból.

A kijelölt irány az volt, hogy egy jól variálható terméket hozzak létre. A termék megítélése, azt hiszem, a továbbiakban a tervezők, alkalmazók szerepe. Bízom benne, hogy munkám innovatív lesz.

Terebessy Tóbiás - formatervező iparművész


Közreműködők, konzulensek:
Pataki Atilla - üveg technikus
Schüler Ferenc - építész
Felek Roland - műszerész
Magyar Gergő – vizuális kommunikáció tervező
Gross András – építész
Bodóczky Antal - vizuális kommunikáció tervező
Buckó Bence - formatervező művész
Pápai István – műszerész
Till András – műszerész

Opponens: Morvai Zoltán

vélemény írásához jelentkezzen be »