építészet : környezet : innováció

Nagy Kiállítótér, Pécs

1. díj – 30. sz. pályamű
N. Nagy Tamás, Somosi János, Galambos Sándor, Mechle Balázs, Gál Béla, Vass-Eysen Áron, Varga Lívia, Czeglédi Péter, Haász Ferenc

1. díj – 30. sz. pályamű
N. Nagy Tamás, Somosi János, Galambos Sándor, Mechle Balázs, Gál Béla, Vass-Eysen Áron, Varga Lívia, Czeglédi Péter, Haász Ferenc

A díj összege: bruttó 9.000.000 Ft

 



Részletes bírálat:

Az utcai tér egyértelmű módon nyílik egy széles fal-elbontással, az új múzeum bejárata felé. A fallal párhuzamosan egy rámpa feltárja a bejutást, miközben a rézsűt egy széles külső lépcső határozza meg. Már az utcai téren a szabadtéri múzeum témáját veti fel.

Parképítészeti minőségű kertbe helyezett épülettömeg felveszi a szomszédos épületek észak-déli pozícióját és így egyfajta pavilon szerű épületeket hoz létre egy újanan megfogalmazott múzeumi negyedben. Az épülettömegek mint szabad formák egy magas szobrászati minőséget képeznek és ugyanakkor idézik a szomszédos épületek típusát. Egy szobrászatilag és funkcionálisan kialakított világító test megteremti a kapcsolatot a épület alatt lévő terekkel bevezeti természetes fényt a kiállítóterek mélyébe és így a komplexum szívét alakíja ki ezzel.

A bejárat nagyon nagyvonalú és megfelel egy modern múzeum követelményeinek. Miközben a föld feletti épületekben osztott tér-struktúrában az igazgatási irodákat helyezi el. A két mélyszinten nagy, összetartozó kiállítóterek nyílnak. Figyelemre méltó, hogy ezek nem egyszerű és sematikus módon adják vissza a tervezési programot, hanem egy különleges, térbeli minőséget mutatnak. Összességében a funkcionális folyamatok belső szervezése és a kapcsolat a külső térrel valamint a meglévő épületekkel nagyon átgondoltnak tűnik és a feladat összetettségét jól kezeli.
Az épület felületei egy nagyon izgalmas kapcsolatot hoznak létre a történelmi kő homlokzatok és a modern anyaghasználat lehetőségei között, amelyek egy modern múzeum funkcionalitását szolgálják.

A „pavilonok”, amelyek mind kő burkolattal, mind különböző átláthatóságot biztosító polikarbonát burkolattal rendelkeznek, így szimbolikusan is összetéveszthetetlen jelet képeznek a modern múzeum-építészetben. A szabadtéri koncepció előnyben részesít egy nagyvonalú összetartozó kertet, amelyben a meglévő és új épületek a Szabadtéri színpad, a kávézó és a pihenésre csalogató helyek egyenrangúan elhelyezkednek. A park igen nyilvánosnak tűnik, de működése jó és csatlakozik a múzeumhoz. A gyalogos bejárhatósága nagyon jó.


A Bíráló Bizottság a pályaművet I. díjban részesítette.

 

I. díjas terv, helyszínrajz
I. díjas terv, látvány
I. díjas terv, látvány

 

vélemény írásához jelentkezzen be »