építészet : környezet : innováció

Nagy Csaba építészt köszöntötte a XIII. kerületi önkormányzat

A XIII. kerület joggal büszke Nagy Csaba építészre. Elsősorban a tavaly év végén elnyert Prima Primissima díj miatt rendezett számára csütörtökön ünnepséget az általa tervezett Láng Szabadidőközpontban. A kerületben összesen húsz alkotást jegyző építészt Bojár Iván András laudálta. 

Szokatlan, hogy egy kerület hivatalosan is elismerje az építészeti sikert. A XIII. kerületi ökormányzat azonban kifejezetten büszke Nagy Csaba sikereire, már csak azért is, mert a kerületben húsz alkotása látható, összesen 15 milliárd forint értékben. Sőt, az önkormányzat úgy érzi, hogy mint megrendelő maga is hozzájárult a sikerhez, például ahhoz, hogy a 100 lakásos passzívház annyi nemzetközi díjat söpört be. 

A tavalyi év végén Nagy Csaba rendre-másra kapta a rangos szakmai elismeréseket, a Prima Primissimát megelőzte a Pro Architectura, tavaly pedig a Palatinus felújításával nyert el számos díjat. Az önkormányzat tegnapi tisztelgése ezúttal a Prima Primissima díjnak köszönhető. 

Nagy Csaba csak olyan projektet vállal el, amivel teljes mértékben tud azonosuni.

Bojár Iván András művészettörténész, az Építészfórum főszerkesztője laudációjában a hűséget emelte ki. "Nagy Csaba két területhez is hűséges: Angyalföldhöz és a korábbi építészettörténeti korszakok munkáinak rehabilitálásához. E kettősség érvényesül itt, a Láng Művelőlődési Ház és Szabadidőközpot megújításában is, de a korábbi korokhoz való hűséget érzékelhetjük a szintén többszörös díjnyertes Palatinus strand felújításánál és persze olyan elegáns, fókuszban lévő projekteknél is, mint amilyen a Párisi udvar vagy a budai Vigadó épülete."

"Hűsége mellett jellemzi őt valamiféle különös ellentmondás — szinte minden létező díjat besöpört, mégsem nagyhangú szereplője a szakmai közéletnek. Sőt. Kifejezetten halk, szelíd, keveset nyilatkozó. Nincsenek szakmai mesgyehatárokat kijelölő aranyköpései. Inkább a figyelem jellemzi, mint a manifesztumok. Talán csak egy, ami azért mégiscsak meglehetősen erős üzenet a szakmának, fiatal kollégáknak: irodájával együtt csak olyan munkákban vesz részt, amivel egyetért. 

Nagy szellemek, ha találkoznak.

Nagy Csaba pályáját jellemzően az ipari épületek és a minőségi épületfelújítás jellemzi, no meg a pályázatok. Minőség, tudatos és józan építkezés, csapatmunka, kreativitás, partnerség a megbízóval — ezek Nagy Csaba jellemzői, melyekkel az általa alapított iroda élén működik. 

Munkásságában tetten érhető, hogy az építészeti formanyelv és környezettudatos tervezés nem egymást kiszorító, hanem egymást feltételező alapigények.  

Nagy Csaba XIII. kerületi projektjei:

100 lakásos passzívház

Meséskert Tagóvoda

Vizafogó Tagóvoda

József Attila Művelődési Központ

Pannónia Iskola

LÁNG Művelődési Központ

Révész utcai rendelő

Nővér utcai Rendelő

Visegrádi utcai Rendelő

Visegrádi köz Óvoda

Mese Tagóvoda

Dózsa György Úti Általános Iskola

Hajdú utcai Bölcsőde

Varázskarika Tagóvoda

Madarász Viktor Tagóvoda

Újpalotai úti Sporttelep

Velencei Ifjúsági Tábor

Petnehézy utcai Családi Napközi

Váci út 88 Bölcsőde és Óvoda

Esküvő köz Családi Napközi

 

Építészfórum

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »