építészet : környezet : innováció

Modern parasztház Piliscsabán

A ház megformálását a telek adottságai és az építtetők sajátos igényei nagyban befolyásolták. A tömegmegformálásnál és az alaprajzi kialakításánál az egyszerűség, a funkcionalizmus jegyei voltak irányadók. • Építész tervező: Nagy Dávid, Amsztman Róbert, Miks Imre (Artmind studio).

Környezet
Az építési telek a település központjában helyezkedik el, sajátos atmoszférájú területen, mivel nyeles kialakításnak köszönhetően az utcáról szinte alig látszik. A telek hosszanti elrendezésű, ÉNY-DK-i tengelyű, ~20 m széles. Az utcában hagyományos beépítésű, oldalhatáron álló családi házak találhatók, a telek (épület) az utcáról nem rendelkezik rálátással, így településképi szempontból nincs meghatározó szerepe, teljesen sík, érdekessége, hogy a hátsó harmadát egy kis patak vágja át.

 

Piliscsabai családi ház terve
Piliscsabai családi ház terve
Piliscsabai családi ház terve
 

 

Tervezési program
Egyszerű formákkal, kevés anyag alkalmazásával akartam az épületet megformálni. Fontos volt számomra, hogy a ház modern eszközöket felhasználva hagyományos kialakítású „parasztházra” emlékeztessen.

A ház megformálását a telek adottságai és az építtetők sajátos igényei nagyban befolyásolták. A tömegmegformálásnál és az alaprajzi kialakításánál az egyszerűség, a funkcionalizmus jegyei voltak irányadók.

Az épület tömege a telek hosszanti adottságaihoz viszonyulva nyújtott és osztott kialakítást kapott. A tájolásnál fontos volt, hogy az épület az előkert és a hátsókert felé egységes képet mutasson, mivel az utcával közvetlenül nem érintkezik, az így kialakuló DNY-i tájolású ház a telket 3 részre osztja. A telek első részében konyhakert kerül kialakításra, mely virágoskerttel vegyített, így izgalmasabbá teszi a házba való bejutást. A telek oldalsó részében a gyerekek játékterét biztosító területet, a hátsó részen és a patakon túl pedig méhészkedésre, gyümölcstermelésre alkalmas terület kialakítását terveztem.

Az építtető életformája is eltér a ma megszokottól. Saját kertjükben termelnek zöldséget, gyümölcsöt, maguk vágják a tűzifát, őrlik a búzát, és sütik a kenyeret. Sok gyermeket szeretnének, ezért szükséges volt, hogy minimum négy külön nyíló szoba legyen a házban, viszont fontos volt egy nagy, közös terület kialakítása, ahol együtt tölthetik az időt. Ezt a szoros egységet alkotó központi rész (konyha, étkező, nappali és a terasz) biztosítja.

Az épület közepén kapott helyett a finn tömegkályha, mely fontos szerepet játszik a család életében, benne sül a család kenyere és melegíti a ház központi egységét. Funkcionális szerepe mellett kifejezi a családi fészek melegét. A szülők sok időt töltenek a konyhában, viszont fontos igény volt, hogy a gyerekek felügyelhetők, szemmel-tarthatók legyenek, akár a nappaliban, akár a teraszon vagy az udvaron játszanak. A konyha így központi szerepet kapott, a hosszanti főtömegre felfűzve rálátást biztosít az előkertre, a nappalira, a teraszra és az udvarra.

Az épület hátsó egységében kapott helyett a háló blokk, mellyel így egy sajátos, 3 oldalról zárt terasz alakul ki, mely az udvar felé nyitott marad, de mégis belső zárt egységet alkot. A hosszanti elrendezésű parasztházakra jellemző tornácra utal a nappali üvegfalát beárnyékoló pergola. Az épület telken való elhelyezésnél fontos szempont volt a meglévő fák helye, és az ezek nyújtotta lehetőségek kihasználhatósága, például a terasz közepe előtt található fa, mely nyáron biztosítja a terasz árnyékosságát.

 

Piliscsabai családi ház terve
Piliscsabai családi ház terve
Piliscsabai családi ház terve
 

 

Anyagok, szerkezet
Az épület szerkezete egyszerű: hagyományos sávalapozás, 44cm vastag tégla falazat. A takarékosság fontos szempont volt az épület tervezésénél, így hagyományos födém nem készül, az alacsony hajlásszögű tetőnek köszönhetően a szarufa szerkezet látszik belülről. Egyes helyiségekben ez álmennyezettel takart, mely felett tárolók kerültek kialakításra. A nyílászárok kiosztásánál magassági megkötést alkalmaztam, mivel így az összes áthidaló kiválthatóvá vált az amúgy is szükséges koszorúval.

Nagy Dávid

Építész tervező: Nagy Dávid, Amsztman Róbert, Miks Imre (Artmind studio)
Helyszín: 2081, Piliscsaba, Garancsi út

20 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »