építészet : környezet : innováció

Mőcsényi Flóra: Partrehabilitációs javaslatok Siófok és Balatonvilágos közöttMÉSZ - MÉK DIPLOMADÍJ 2004


A Balaton déli partjának rehabilitációs lehetőségével foglalkoztam, leszűkítve a Siófoktól Balatonvilágosig terjedő 20 km-es szakaszra. A déli partjelleget az 1960-as 70-es években jelentősen megváltoztatták az üdülési igények miatt: az eredeti laposan kifutó homokpartot feltöltötték és betonfallal rögzítették a víz új határát. Ezek a betonpartok nem csak használati és esztétikai hanem ökológiai gondokat is okoznak. Diplomám javaslata ezek felszámolására a régi fövenypartok rehabilitációja a meglévő betonpartok elé töltéssel.
A mederben készen állnak - a betonpartok kedvezőtlen mederdinamikai hatásai miatt - azok a homoklerakódások - esetenként szigetek -, amelyek anyagát fel lehet használni az új fövenypartok kialakításához. A homokot át kell szivattyúzni a betonpart elé, ott az árvízvédelemben használt gumitömlőkkel megfogni. A szükséges ülepedési idő után a tömlőket eltávolítjuk és a homoklejtő kialakítását a vízre bízzuk. A kész lejtőre kb. 300 méterenként nád foltokat telepítünk, melyeket újra birtokába vehet a tó élővilága.
Végeredményben olyan új, természetes homokpartokat kapunk, melyek továbbra is biztosítják a tó partvonalát, ám jelentősen növelik az élővilág változatosságát és sokkal demokratikusabb vízhez jutást tesznek lehetővé.

vélemény írásához jelentkezzen be »