építészet : környezet : innováció

Mit gyűjtött Le Corbusier?

Két évig tartó felújítás után újra kinyit a zürichi Le Corbusier-múzeum. Az épület, amelyben a kiállítás megtekinthető egyben a világhírű építész legutolsó műve. A nyitókiállítás Le Corbusier gyűjtőszenvedélyét dolgozza fel a balkáni kerámiáktól a kagylóhéjakig.

Két év után kinyitott a felújított Le Corbusier Pavilon a Zürichi-tónál — adta hírül az Euronews. Christian Brändle, a Zürichi Dizájn Múzeum igazgatója, a pavilonban található kiállítás kurátora szerint Zürich mindig fontos hely volt az építész számára. „Itt élt a könyveinek kiadója, Hans Girsberger, itt lakott galériájának tulajdonosa, Heidi Weber. De számos csalódás is kötötte őt Zürich-hez: megnyert számos pályázatot, de azok a tervek mégsem épültek meg soha.”


A Pavillon Le Corbusier

A Pavillon Le Corbusier alaprajza.


Le Corbusier Pavillon névre hallgató 1967-ben átadott tarka épület a világhírű svájci építész legutolsó munkája volt. Az épületet megrendelő Heidi Weber 50 évig irányította a benne létesített Le Corbusier múzeumot, amelyet 2019 óta Museum für Gestaltung Zürich üzemeltet a város nevében. A múzeum az állandó mellett évente egy időszaki kiállítást is rendez. Az épület a Le Corbusier gyűjtőszenvedélyét bemutató „Az én univerzumom” című kiállítással nyit újra, amelyen tengerparton gyűjtött kagylóhéjak és uszadéktárgyak, balkáni kerámiák és ipari üvegtárgyak is láthatók lesznek.

Le Corbusier gyűjteménye.

Le Corbusier gyűjteménye.

Le Corbusier gyűjteménye.vélemény írásához jelentkezzen be »