építészet : környezet : innováció

Miskolc, Avas Régészeti Park, Múzeum, ... kialakítása tervpályázat



tervező: Pethő László, Göde András, Kéry Balázs, Szojka M. Tünde GEON Építészstúdió Kft. (megvétel)



Megvételben (500.000,- Ft) részesült a 6. bírálati sorszámú pályamű
tervező: Pethő László, Göde András, Kéry Balázs, Szojka M. Tünde GEON Építészstúdió Kft.



Részletes bírálat:

Négy tömegre bontott, két szinten alápincézett, lényegében naprakész architektúrával megfogalmazott „mini” város szép udvarterekkel.

A nyílásrend igényesen megformált. A környezet szomszédságával békében van. A tervezett építmény nagyrészt a föld alatt kapott helyet, a felszínen négy pavilonra bomlik, amelyek föld alatti előcsarnokkal kapcsolódnak össze. A négyből az egyik a bejárati rész - melynek kettős megközelítése és kétszintessége túlzás -, a másik a jól működő, külön bejáratú kutató és üzemi rész. További két pavilonnal jelenik meg a kiállítótér, amelynek belseje vonzó és nagyvonalú, a rámpák közlekedésre, kiállítási installációra és a nagy térre való rálátásra egyaránt alkalmasak. A felszín fölötti nyílásaik a kívülről való betekintést is lehetővé teszik. Az előadótér két szárny közé épül be, ami a kiállítástól független használatot nehezen biztosítja. Az egész terv funkcionálisan átgondolt, bár közlekedési rendszere kissé bonyolult. Az akadálymentesség megoldott.

A szárnyakra tagolódó épület – vagy nevezhetjük akár épületegyüttesnek is – a funkciók különválásának, ugyanakkor egységének is megteremti a feltételeit. Ideális feltételeket biztosít az elképzelés a szociális-, az ún. látogatóbaráti funkcióknak egyaránt. A kiállítótér önálló szárnyrészben való elhelyezése a célszerű és biztonságos üzemeltetés lehetőségeit teremti meg. A fogadótér fölötti szárnyrészen kialakított kávézó és bolt használata időbeni kötetlenséget biztosít. A külön bejárattal rendelkező kutatócentrumban a szállítás nehézségeit figyelembe véve indokolt a raktárnak alsó-, míg a munkaterek felső szintre helyezése. A kiállítótér a térbeli bemutatáson túl a nagy falsíkokon megteremti a sokféle módon való installálás és bemutatás lehetőségeit.

Az épület kívülről visszafogott, színezett betontömbök együttese, amely léptékével, pavilonos tömegeivel jól illeszkedik a természeti környezethez. Szándékainak megfelelően nem különleges formáival hívja fel magára a figyelmet, hanem a kilátóval együttműködve, főbejáratát a toronyra tájolva. A "tematikus sétány" gondosan tervezett, a múzeum épületével összhangban jól szolgálja  az együttes fő funkcióját, az ismeretterjesztést. Az in situ épület kétszer görbült felület fa térrács szerkezettel, ami látványos megoldás, de az együttes többi részével nem áll építészeti kapcsolatban. Gondolatban gazdag pályamű, jól működő terv. A múzeumi rész nem igazán attraktív, de a környezetével jól él együtt.

A pályamű 500.000 Ft-os megvételben részesült.

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »