építészet : környezet : innováció

Millenáris Széllkapu ötletpályázat - Dobai János, Lázár Antal és munkatársaik pályaműve

Bemutatjuk Dobai János és Lázár Antal vezető tervezők munkáját, melyben Buda legnagyobb pihenő- és szórakoztató parkját szeretnék létrehozni. Céljuk, hogy a területen „zöld park – zöld építészet” jöjjön létre.

Az új Buda Park műszaki leírása

Tervezői javaslatok:

1. Buda legnagyobb pihenő- és szórakoztató parkjának létrehozása, amely a Millenáris Parkkal együtt mintegy 7,5 ha területű.

2. Összefüggő parkfelület kialakítása a +5,00 m-es szinten.

3. A völgyszél irányított áramlása a Marczibányi tértől a Margit körútig. A Margit körút előtti ferde síkkal a sebesség felnövekszik és szívóhatás jön létre. A javasolt működés egyetemi szélcsatornában tudományosan mérhető.

4. A területen „zöld park – zöld építészet” jöjjön létre, hagyományos megjelenésű és homlokzatú épületet nem javasolunk.

Tervlap

5. Készüljön el Európa első „aktív parkja”, amelyben a természet energiája biztosítja az ellátást: 7.500 m2 napkollektor és 90 db mini szélkerék az elektromos áram termelésére, a fűtésre és a melegvíz termelésre talajszondák készülnek. A nyert energia az új Buda Parkot és a régi Millenáris Parkot szolgálja ki. Az esetenkénti többlet energia a hálózatba kerül.

6. Funkciók szintbeli tagozódása:

a./ Talajszint alatt: - 4.000 m2 kereskedelem a Margit körútról elérhetően
- kétszintes süllyesztett parkoló garázs 330 db gépkocsi és 400 db kerékpár részére.

b./ Talajszinten: összefüggő zöld terület, amelynek részei:
- pihenő park és gyermek játszópark
- emelt szintű promenád, amely összeköti a Margit körutat a Millenáris Parkkal, új bejáratot és találkozóhelyet ad a Mammut 2 előtt.

c./ Levegőben: igényes vendéglátás és szórakoztatás: étterem, kávéház, mini színház jazz klub, stb. A darupályára támaszkodó térbeli testek szép kilátást biztosítanak, este színes fényben úsznak.

7. Gyalogos és gépkocsi forgalom teljes szétválasztása.
8. Legyen az új park a mozgáskorlátozottak találkozó, pihenő és szórakoztató helye.

9. Javasoljuk megtartani az 1950-es években az IPARTERV által tervezett ipari csarnok váz szerkezetét. Ez a mérnöki teljesítmény Európában elismerést szerzett a magyar műszaki tudásnak. A mai külföldi építészettörténészek elismeréssel adóznak e korszak nagy fesztávú szerkezeti előtt. Becsüljük meg mi is.

Tervlap

Ugyancsak megtartani javasoljuk a „melegpörgető” épületet. A vastag vasbeton épületbe „gyermekálmok” házát képzeljük, amelyben játszó – bemutató – alkotó termek és egyéb funkciók várják a gyermekeket. Alul oldalt nyilvános WC, parkfenntartó, elsősegélynyújtó és parkfelügyeleti funkciók vannak. A felső kilátó teraszról áttekinthető a Buda Park és a Millenáris Park teljes területe és a budai látkép. Legfelül három további új szint szolgálja a befektetőket 1.500 m2 területen. Az épület komor és tömör homlokzati felületei eltűnnek, új zöldhomlokzat segítségével. A tetősíkra napkollektorok kerülnek hasonlóan a volt ipari csarnok tetejéhez.

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »