építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Migros Fitnesspark Puls 5, Zürich

Építész tervezők: Oberholzer & Brüschweiler Architekten, Küsnacht (Daniel Brüschweiler, Livio Crivelli, Kevin Schlatter)
Az egykori zürichi Escher Wyss gépgyár öntödei csarnokának átépítésével (KGP Kyncl Architekten) alakították ki a Projekt Puls 5-öt. Ez a létesítmény 10 ezer négyzetméteren kereskedelmi egységeket, 18 ezren irodákat, valamint 102 lakást tartalmaz, és emellett két szinten, 4.000 négyzetméteren kapott benne helyet a Migros Fitnesspark.

A kihívás nagy volt: hogyan egyeztethető össze a modern, városi fitness-wellness központ gondolata a régi öntöde történetiségével, és hogyan köthető ez a dialógus az új épülethez? A tervezők számára fontos volt a létesítmény strukturális megoldása: a nagy fitnessrészleg mellett hogyan helyezhetik el az uszoda- és wellnessrészleget, valamint kiegészítő szolgáltatásként egy ajurvéda-kezelésre alkalmas teret és a büfét. Cél volt továbbá, hogy az összetett struktúra legyen leolvasható az épületről.


előcsarnok
meditációs szoba

 

A tervezők úgy döntöttek, hogy kétszintes bejárati csarnok segítségével transzparenssé teszik a teret. Az elliptikus fogadóforma a létesítmény középpontja, ahonnan a látogató számára feltárul a park funkcionális rendje: az alsó szinten található a fitness- és ajurvéda részleg, az emeleten az öltöző, az uszoda- és a wellnessrészleg. Az utóbbi kettőt üvegezett híd köti össze.

Az eredeti épület alapszerkezetét és szerkezeti magjait felhasználták, ezek tagolják a teret. A maradék térfogatokat úgy használták fel, hogy az egész minél nyitottabb maradhasson: a "vörös" magokra erősítették a fekete dobozokat (funkcionális egységeket – masszázs, szolárium stb.) és a nyírfatesteket (játékos kommunikációs egységek). A dobozok nem töltik ki a teljes belmagasságot, így a térben autonóm téregységekként tapasztalhatóak meg.


szauna
konditerem

 

A cseppfolyós, puha nyírfaszobrok újra és újra megtörik a szögletes, olvasható építészetet. Fontos döntés volt az is, hogy a meglévő homlokzat elé egy belső üvegburkot helyeztek. Ezzel szűrő került a külső és a belső világ közé, amivel a ki- és belátás is szabályozható, és ami a létesítményt a változatos funkciók ellenére egy egységként jeleníti meg. A szűrő egyszerre hordozza a világító- és a szellőzőberendezéseket. A vörös magok, különleges felületükkel a csarnok rozsdás acélvázát idézik, az új rézfelületek pedig zavartalanul illenek bele ebbe a képbe.

szöveg+kép: Oberholzer & Brüschweiler Architekten
 


Migros Fitnesspark Puls 5, Zürich, 2004

Építész tervezők: Oberholzer & Brüschweiler Architekten, Küsnacht (Daniel Brüschweiler, Livio Crivelli, Kevin Schlatter)

Belsőépítészet: Ushi Tamborriello Innenarchitektur & Szenenbild, München (Ushi Tamborriello, Jan DaRin, Tom Wernle)

Fénytervezés: Reflexion Lichtplanung, Zürich (Thomas Mika, Christian Burtolf, Jeannine Suter)

Kapcsolódó oldalak:
új svájci építészet - a havi téma oldala

Puls5 

Oberholzer & Brüschweiler Architekten

vélemény írásához jelentkezzen be »