építészet : környezet : innováció

Mesés "tökház" óvoda Szabadszálláson

Narancssárga, gömbölyded és íves, mint a tök a Katkics Tamás tervezte óvoda Szabadszálláson. A kultikus Mazsola és Tádé meséjén alapuló épület inspirálja a gyermekek fantáziáját. Sőt, a Baumit nemzetközi építészeti díján középület kategóriában közönségdíjat nyert. 

Szabadszálláson az 1974-ben épült óvodát kellett bővíteni két csoportszobával, tornateremmel, öltözővel és vizesblokkal. A meglévő lapostetős, téglalap alaprajzú épület az egyforma ablakaival nagyon silány környezetet nyújtott a gyermekeknek. Az óvónők természetesen különböző mesefigurák színes képeivel próbálták a belső tereket barátságosabbá tenni. Arra gondoltam, hogy én az épület megfogalmazásával mesélhetnék a gyerekeknek. Az alapötletet Bálint Ágnes Mazsola és Tádé meséje adta, ahol a főszereplők tökházban laktak.

Tökház ovi - építész: Katkics Tamás - fotó: Katkics András

Persze az anyagi lehetőségek figyelembe vételével nem lehetett mindent ívesre venni. Így az oromfalas kialakításra helyeztem a hangsúlyt, amit kisebb síkbeli eltolásokkal lehetett térbelivé tenni. Ezt láthatjuk a 3D-s mesekönyvekben is vagy a bábszínházi színfalaknál. A ragasztott fatartós tetőszerkezet költségeit a födém "kispórolásával" ellensúlyoztam, ami persze része a mesélésnek is. Melyik gyermek mondhatja el, hogy íves tetejű házban lakik, ahol belülről látszik a tető? A gyermekeknek nem kell sok dolog, hogy a kis fantáziájukkal kiegészítsék az őket érő ingereket.

Tökház ovi - építész: Katkics Tamás - fotó: Katkics András


Háromgyermekes apuka vagyok. Bár ők már felnőttek, frissen él bennem az emlék, hogy az ovis beszoktatás első napjaiban mindegyikük "nyafizott", hogy haza akar menni. Egy olyan óvodát szerettem volna tervezni, ahol a környezet inspirálja a gyermekek fantáziáját, hozzájárul ahhoz a színes mesevilághoz, amiben ők élnek. Hátha lehet olyan épületet tervezni, ahol a gyerekek szívesebben maradnak, minthogy hazamenjenek.

A tapasztalat az, hogy nemcsak a gyerekek szeretik az épületet, de az óvónők fantáziáját is megmozgatta. A csoport elnevezések, a kiegészítő táblák mind a mesére épülnek. Már az épület átadására született két vers az épületről, amit a gyerekek adtak elő.

Tökház ovi - építész: Katkics Tamás - fotó: Katkics András

Szakmai tanulság, hogy alumíniumból szebben lehet hajlított tetőt lefedni, mint acélból. Meg kell említeni, hogy a kivitelező Horváth Építőmester Zrt. magas színvonalú munkával járult hozzá az épület sikeréhez. A "Tökházovi", ahogy a helyiek elnevezték, emlékezés nagypapámra is, aki évtizedekig bábozott gyermekeknek. Valójában én is szívesen lennék itt ovis.

Katkics Tamás

 

Baumit

vélemény írásához jelentkezzen be »