építészet : környezet : innováció

Mentsük meg!

A nagyvilág szeme elől rejtve áll Balatonfüred vitorláskikötőjében a II. világháború utáni magyar modern építészet egyik gyöngyszeme: Virág Csaba vitorlás klubháza. Jelenleg is használatban van, azonban látszik rajta az idő múlása. Bojár Iván András írása az épület műemléki védettsége kapcsán. 

Első ránézésre is világos, ez a ház valahol a Le Corbusier-féle Villa Savoy és a hatvanas évek japán metabolizmusa közötti szellemi áramlásban helyezkedik el. Azon ritka modern épületeink egyike, amely rendkívül frissen és választékos viselkedésmóddal tudott mondani figyelemreméltót korának építészetében. A ház Balatonfüred városának tulajdona, a jelek szerint őrzik, vigyáznak rá. Működik, ami pontosan mutatja, hogy a ház funkcionálisan is értékes, haszna van. Meggyőződésünk azonban, ennél jóval többet érdemel a műemléki értékű ház, az ismerten soványka magyar modern tradíció kiemelkedő darabja.

Belépve a földszint roppant méretű kandallója ötlik szembe, és a lépcsőház tömbje, ami komoly szerkezeti funkcióval bír. Ez tartja az emelet konzolosan kilógó födémét. A főhomlokzat: üveg. Sőt, üvegdoboz. Hatalmas profil nélküli táblák csúsznak, azaz csúsztak valaha ma már elrozsdásodott vas sínekben. A földszint hátsó traktusát pedig a gondnoklakás foglalja el.


Virág Csaba balatonfüredi klubháza

Virág Csaba balatonfüredi klubháza


Nagyon tiszta gondolatmenet ívén bontakozik ki a ház: itt minden a közösségről, a sporthoz kapcsolódó élmények együttes megéléséről szól. Funkcionálisan, de a szabad szellemű formálás más, már-már szimbolikus megoldásában is. E formákkal, Virág pontosan lekövethető gondolkodásmódjával, választékos ízlésével hihetetlen tisztán reprezentálja a korszakot, amelyben keletkezett. S ez a korszak idestova félszáz éve elmúlt, történelmi távlatot nyert. Ritka, hogy egy tervező olyan oldott, laza, szabad gondolkodással alkothatott, mint Virág. Mintha őt itt nem kötötték volna szabályok. Még a nyári funkció is a kezére játszott, számos (például hőhídra megoldást nyújtó, a formát rendszerint elnehezítő) műszaki korlátra is - akár a mediterrán vagy trópusi építészetben, - fittyet hányhatott.

Az emelet a szálláshelyek szintje: külső faburkolat mögött hajófenekek világát megidéző lecsapó jellegű ágyak sorakoznak a minimáltér szellemében osztott szobákban. Itt minden a közösségről és a természet megéléséről szól. Bent és kint egyaránt. A tetőn a földszinti kandalló testvére kap helyet. Sütögetőhely, a lépcsőház pedig nem áll meg, fut az ég felé tovább: szoborszerű formává átalakulva válik jellé és kilátóvá. Mintha Max Ernst királyi pár szobrának építészeti reflexiója lenne.


Virág Csaba balatonfüredi klubháza


Virág ebben az épületben a ma már ökologikus gondolkozás korai, de tetten érhető szempontjait érvényesítette mind a világítás, mind a szellőzés naturális megoldásaiban. Koncept ház. Jel. Tömör és erőteljes, ízes részletekkel. Korának kiemelkedő darabja. Méltó rá, hogy mielőbb műemléki védettség rendezze sorsát. A magyar kultúra gazdagabb maradna így. Nélküle pedig indokolhatatlanul hiányos.

Mentsük meg!

Bojár Iván András

 

 

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »