építészet : környezet : innováció

Megújított panelprogram

A megújított panelprogram egyebek mellett az iparosított technológiával készült lakóépületek energiatakarékos felújítását, a távfűtött lakások fűtési rendszerének felújítását, az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatását és az energetikai korszerűsítéseket tartalmazza.

Megújul és kibővül január elsejétől a panelprogram, amely a magyarországi lakáspolitika egyik fontos eleme. A Népszabadság információi szerint a PP részleteit Ujhelyi István, az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium államtitkára ma ismerteti.

Az első Gyurcsány-kormány száz lépésből álló programot hirdetett meg, ennek része volt az úgynevezett panelprogram, amely több lépést is megfogalmazott. Ezek a lépések tovább lendítettek az eredeti, még 2001-ben elindított programon.
Elsőként a Panel plusz hitelprogramot alakították ki az önerővel nem rendelkező lakóközösségek és önkormányzatok számára. Ebben jelenleg 15 éves futamidőre, államilag támogatott 5-6 százalékos kamat mellett lehet hitelt igényelni...
A program kiemelt része volt eredetileg az úgynevezett lakótelepi rendőrségek létrehozása is, ma már szinte minden városban működik ez a rendszer. A kormány deklarált célja, hogy 2010-re minden, ezer lakosnál nagyobb lakótelepnek legyen saját rendőrsége.

A megújított panelprogram egyebek mellett az iparosított technológiával készült lakóépületek energiatakarékos felújítását, a távfűtött lakások fűtési rendszerének felújítását, az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatását és az energetikai korszerűsítéseket tartalmazza.

Az ÖTM által elkészített új panelprogram immár tartalmazza a homlokzatok hőszigetelését, a nyílászárók felújítását és/vagy cseréjét, illetve az épületgépészeti rendszerek (fűtés, meleg víz, lift, szellőzés stb.) felújítását. A megújított PP megvalósítására tízmilliárd forintnyi előirányzat áll rendelkezésre 2008-ban, ez körülbelül ötvenezer lakás felújítását teszi lehetővé.

Új elemek is szerepelnek a kibővített programban, így például a szigetelés, illetve a nyílászárók cseréjének feltétele lett a fűtésszabályozás és -mérés megléte vagy legalább épületenkénti kialakítása. Hangsúlyosabb szerepet kap ugyanakkor az épületek tűzvédelme, elsősorban az utóbbi időszak számos - olykor tragikus kimenetelű - paneltűzesete miatt.

Változik a pályázati rendszer is, eddig egyharmad-egyharmad arányban az állam, az önkormányzat és a lakástulajdonos fizette a felújítás költségeit. Most, január elsejétől arra is lesz lehetőség, hogy az önkormányzat helyett - ahol esetleg forráshiány miatt nem kívánnak beszállni a felújításba -, az önkormányzatra eső egyharmad részt a lakástulajdonos átvállalja.

További változás, hogy az állami támogatás lakásonként négyszázezer forintról félmillióra emelkedik.

Szintén új elem az úgynevezett ökoprogram, amely a távfűtött, vagyis egyedi szabályozási lehetőséggel nem rendelkező lakások rendszerének felújítását jelenti.
Vagyis egyedi fűtésszabályozás kialakítását, illetve költségosztók, mérők lakásonkénti felszerelését. Erre a programra a minisztérium jövőre másfél milliárd forintot ad, ami körülbelül harmincezer lakás felújítására lesz elegendő...

Az új panelprogram részévé tették a lakások energetikai korszerűsítését, illetve a megújuló energiafelhasználás növelésére ösztönző pályázati rendszert is. Utóbbi célja a lakások hőenergia- és villamosenergia-ellátásának kialakítása olyan megújuló energiaforrásokkal, mint például a biomassza, a szélenergia, a napenergia vagy a szerves hulladék.

Növekvő érdeklődés
A panelprogramot először 2001-ben hirdették meg. A benyújtott pályázatok száma minden évben növekedett: a kezdő évben 141, 2004-ben 429, az elmúlt két esztendőben pedig alkalmanként 1500-at is meghaladó számú pályázatot adtak be. A lakások számát tekintve is nagy a növekedés: ez a kezdeti hétezerről több mint tízszeresére nőtt, most körülbelül 75 ezer lakás felújítását kérelmezik a pályázók. Magyarországon úgy 800 ezer panellakás van - több mint kétmilliónyian élnek panelekben. Területi eloszlásában meghatározó a közép-magyarországi régió, ahol közel háromszázezer a panellakások száma. A további hat régióban régiónként úgy 60-90 ezer panellakás van. Néhány önkormányzat komoly sikert könyvelhetett el e programmal: Szegeden például több mint tizenháromezer lakást újítottak föl ilyen módon. A költségek felét az önkormányzat biztosította...


szemle: nol.hu

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »