építészet : környezet : innováció

Megjelent az Octogon 132. lapszáma

Az új Octogonban szó esik a várva várt londoni Design Múzeumról, gépészeti szempontból izgalmas privát megrendelésű épületekről, 20 oldalon keresztül ismerkedhetünk az OTP folyamatban lévő társasházi építékezéseivel és bemutatkozik a Magyar Nemzeti Edzőközpont is.

Újrahasznosítás és hazatérés. Akár ebben a két szóban is összefoglalható a várva várt londoni Design Museum esete. A korábban többször költözködő intézmény egy ívelt betontetejű, az 1960-as évekből ránk maradt ipari épületben lelt igazi otthonra. A napfényes belső terek kialakítását John Pawson vitte.

Tóth László és munkatársaitól már sok alkalommal mutattunk be házakat, a mostani nem formai szempontból, mindinkább a gépészeti tartalmak miatt előremutató. A Weichinger-Benczúr tervezőpárostól régen nem közöltünk privát megbízást, most álljon itt egy szabálytalan, négyzetes tömbformájú részekből álló ikervilla, mely egy korábbi meddőhányó területén épült fel, a gépészeti tartalom itt is külön említést érdemel.

Fókuszunkban Kendik Géza régen várt munkája, a hivatalos nevén Magyar Nemzeti Edzőközpont épülete. Az évekig lerobbant körülmények között, Óbudán működő, egykor a Bányászati Vállalat teniszközpontja a korszakos sportberuházások fontos állomása. Az épület tervi megformálásában nemzetközi teniszsztárok tanácsai is segítették az építészt.

De újabb taggal, a Nordic Light irodaházzal bővült a Váci úti irodafolyosó épületcsaládja. A Mérték Építészeti Stúdió (vez. terv: Dr. Paulinyi Gergely, DLA és Dr. Reith András, PhD) által tervezett új tag sem csupán egy új irodai építmény, mindinkább a kortárs és korszerű nemzetközi irodaépítészeti trendek megvalósulása itt, Budapesten.

Az Áfa-szabályok megváltozása az új társasházak építésének felfutását hozta magával. A fejlesztések, folyamatban lévő építkezések közül az OTP lakóingatlan projektjeiből válogattunk, több mint 20 oldalon át.

Noha kortárs építészettel foglalkozunk alapvetően, nem fordulhatunk el fontos, de kevesebb publicitást kapó műemlékes munkáktól sem, ekként került be a mostani lapszámunkba például a Rómer Flóris utcai eklektikus-tornyos épületben kialakított Német Nagykövetség. Az épületen/épületben Hajós Alfréd és Kozma Lajos is dolgozott, a jelen rekonstrukciós terveket a FBIS architects jegyzi (építészet: Fernezelyi Gergely DLA, Kiss Dávid).

A 2016. évi Velencei Biennáléról már írtunk korábban (2016/4), de több szem, több szív, több vélemény: avagy utolsó lapszámunkban Wesselényi-Garay Andort kértük fel, hogy értekezzen szakmailag e neves eseményről. 


Octogon 2016/8

 


Tartalom

KÜLFÖLD

 • 8 Bircsák Eszter: Kulturális olvasztótégely London luxusnegyedében - Megnyílt a londoni Design Museum – OMA, Allies and Morrison, John Pawson

VILLA

 • 16 Torma Tamás: Geometrikus családi kombi high-tech extrákkal - Családi ház Dunakeszi környékén - Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter; Sütő Kata, Sütő László
 • 26 Torma Tamás: Építészeti extrémsport - Ikervilla Budaligeten – Weichinger Miklós, ifj. Benczúr László

ITTHON

 • 36 Bán Dávid: Tenez! - Világsztárok tanácsa a „habarcs“ a magyar tenisz új fellegvárában - Kendik Géza
 • 56 Zelki Benjámin: Hullámok a Váci úton - dr. Paulinyi Gergely, dr. Reith András

MELLÉKLET

 • 71 Az OTP újépítésű társasházai
 • 94 Molnár Szilvia: Smart üvegcsarnok - Átadták a BMW és MINI márkakereskedést – Szerdahelyi László
 • 104 Ifj. Gárdonyi László: Átalakulás után - Fernezelyi Gergely, Kiss Dávid, Juhász Janka
 • 112 Ifj. Gárdonyi László: A Kőrössy villa nyomában - Csabai Flóra, Avraham Yaakobi
 • 120 Molnár Szilvia: Kisvárdán járva – Rezsőfi Ágnes, Szatmári István

KKK

 • 124 Wesselényi-Garay Andor: Jelentés a frontról – az építészet szociális fordulatáról
 • 129 Már Déva váránál sem a köveken múlott - Lukovich Tamás: Lenyűgöző labirintus
 • Ismeretlen világ - Bolla Zoltán: A magyar art deco építészet, I. rész

132 DESIGN RANDOM

IRODA

 • 134 Mizsei Anett: Egy lépéssel közelebb - FALCO HÁZ, MINUSPLUS
 • 142 Kovács Péter: Város a városban - A Dealogic új irodaterében jártunk - Szegő Gábor, Hitka András, Gáti Anna
 • 156 Réz Lola: Repce és lombik - A Wild-Hungaria Kft. irodája - Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

DESIGN

 • 162 Molnár Szilvia: Drogeria futuristica – A Rossmann új üzletében jártunk
 • 166 Martinkó József: Sakk-matt - Építész lakása a Vízivárosban - Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos

174 TRAFIK
176 INDEX

 

Octogon Architecture&Design