építészet : környezet : innováció

Megjelent az Építész Közlöny Műhely új, októberi száma

E lapszámban folytatódik az előzőben már megkezdett vidék-tematika, benne olykor rendhagyó írásokkal és beszélgetésekkel.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a vidék-fogalom változásáról és a vidék ma is meglévő régi, illetve napjainkban formálódó új hagyományairól és értékeiről beszél. A településkép változásait kutató Tamáska Máté szociológussal folytatott beszélgetésben sok mindenről szó esik, mások mellett Hajnal István történésznek a napjainkban is alkalmazható formaképződés fogalmáról, illetve a településképek változásainak szociológiai hátteréről.

Olvasható interjú a hátrányos helyzetű Mátraverebély építész-polgármesterével, Seres Máriával mások mellett arról, hogy a sikerélmény milyen energiákat képes megmozgatni a reményvesztett emberekben.
A magazin hírt ad egy hamarosan megjelenő, Krizsán András építész által írt építészeti útmutatóról is, amely a Balaton felvidék építészeti arculatának hagyományait gyűjtötte össze azzal a céllal, hogy segítse a régi épületek korhű felújítását, illetve az újak tájba és a már kialakult építészeti környezetbe való illeszkedését. Ez a kiadvány egy ír példa ihletésére született meg, amelynek szintén építész írója a Közlönyben arról vall, hogy egy-egy tájegység hagyományos arculatát milyen módon és elképzelések mentén igyekeznek megőrizni a szigetországban.

De megismerhetjük Bukta Imre képzőművész gondolatait a "Másik Magyarország-ról", illetve olvasható egy interjú Nagy Ervin országos főépítésszel is.

 

Magyar Építész Kamara