építészet : környezet : innováció

Meghalt Jørn Utzon

Jørn Utzont, a világszerte ismert dán építészt november 29-én, szombaton éjjel álmában érte a halál. 90 éves volt. A halálát követő napon a sydney-i operaház fehér vitorláinak kivilágítása egy órára kihunyt az építész emlékére.

Jorn Utzon
Jørn Utzon (1918-2008)


Utzon soha nem látta élőben az elkészült operaházat. Pedig ennek az épületnek köszönheti hírnevét, míg Sydneyre az épület elkészülte óta másképp néz a világ. 1966-ban, kilenc évvel azután, hogy megnyerte az operára kiírt tervpályázatot, elhagyta Ausztráliát. Az építkezés épp a szerkezetépítés fázisában volt. Soha nem tért vissza Sydneybe.

Az azóta világhírű és ikonikus épület kivitelezését keserű küzdelem kísérte. A helyi politikusok miatt Utzonnak nem volt más választása, mint hogy távozzon. A viták a költségek és a hatalom körül zajlottak, és Utzon végül elvesztette a politikai csatát, de nem gondolta, hogy távozása valóban visszafordíthatatlan lépés lesz. Munkáját drasztikus változtatásokkal helyi építészek fejezték be.

Nem lehet annál rosszabb egy építész számára, mint a karrierjét meghatározó művének elbitorlása. Távozását követően azonban Utzon méltóságteljesen hallgatott az ausztrálok bánásmódjáról. Amikor 1973-ban meghívták az operaház átadására, nem ment el. Amikor ugyanabban az évben a Royal Australian Institute of Architects aranyérmét ítélték neki, a díjat elfogadta, de az ünnepségen nem jelent meg. Amikor megbízták egy queenslandi épület megtervezésével, a tárgyalásokra maga helyett két építész fiát küldte el. 1998-ban Sydney díszpolgárságot adományozott neki, de a polgármester kénytelen volt a város kulcsait Dániában átadni Utzonnak. "Ha megbecsülik egy építész munkásságát, építtessenek vele, ne pedig díjakat adjanak neki", mondta. Utzon 80 éves korára enyhülni látszott Ausztrália és az építész viszonya. Amikor az operaház belső tereit akusztikai problémák miatt Utzon eredeti tervei szerint kívánták átalakítani, egyik fia részt vett a munkában.

Utzon azonban ha nehezen is, de túlélte a sydney-i traumát. Épületei között még legalább két mestermű akad: a Dániában felépült Bagsværd-templom (196–1976) és a kuvaiti parlament (1971–1983). Mindkét épülete, akárcsak az operaház, kívül maradt a 20. századi modernizmus főáramán, és szinte szobrászi tisztaságot sugároznak. Utzon saját háza, amelyet Mallorcán, a tengerparton épített fel, kisebb léptékben, de tisztán összegezte építészeti elveit.

Vajon ha a sydney-i operaház építése zökkenőmentes, Utzon egyike lehetett volna-e a 20. század legnagyobb építészeinek? Tény, hogy 2003-ban neki ítélték a Pritzker-díjat. Utzon 1918. április 9-én született Koppenhágában és a Királyi Képzőművészeti Egyetem építész szakán végzett. A II. világháború után Alvar Aalto helsinki irodájához csatlakozott, majd ösztöndíjat nyert Marokkóba és az Egyesült Államokba. Bútor- és üvegtervezéssel is foglalkozott. Az építészet üzleti alapon való művelése ellenére volt, és amint megnyerte az operaházra kiírt pályázatot, visszaadta egy galéria megtervezésére szóló megbízását, hogy egyetlen munkára tudjon koncentrálni. Alapbeállítottsága miatt nehezen birkózott meg szakmai sikereivel. Építészeti nyelvezete a hatások és a források érdekes elegyéből állt össze; ezek közé sorolhatók az apja által tervezett jachtok íves formái, Mexikó prekolumbiánus, ember alkotta tájai, Dánia középkori várai és az európai mesterek alkotásai.

A sydney-i operaház azonban igazán egyedi alkotás, amely megváltoztatta Utzon életét – és nagy valószínűséggel Ausztrália történelmét is. A pályázat kiírásakor, 1956-ban az olimpiának otthont adó Melbourne volt az ország legfontosabb városa. Az erre a célra létrehozott állami lottó bevételeiből finanszírozott operaház mindezt megváltoztatta; fordulópontot jelentett elsősorban Sydney, de Ausztrália megítélésében is. A sydney-i öböl ipari helyszínből a világ egyik legszebb vízpartja, az operaház pedig világszerte ismert jelkép lett. Mindez Utzonnak köszönhető. Ha természete más lett volna, e műve mellett talán több egyedülálló mesterművet is alkotott volna.

Jørn Utzont 2008. november 29-én, szombaton éjjel álmában érte a halál. 90 éves volt. A halálát követő napon a sydney-i operaház fehér vitorláinak kivilágítása egy órára kihunyt az építész emlékére.

Plótár Fatime (a Guardian cikke nyomán)


Pdf-ben csatolva az UIA december 5-én kiadott kommünikéje Jørn Utzon halálára.

vélemény írásához jelentkezzen be »