építészet : környezet : innováció

MEDIAWAVE Központ

Lipusz Roland pályamunkája

Lipusz Roland pályamunkája

Tervezési feladat: MEDIAWAVE Központ

Győr egyik kiemelkedő kulturális eseménye a Mediawave – Fényírók fesztiválja. A fesztivál nemzetközi hírnevű, egyedi arculata, stílusa van. A tervezendő épületnek ezt a hangulatot kell közvetítenie, reprezentálni a Mediawave kulturális programját.


Az 4 szintes épület alapegységei a nézőtér és az előtér, valamint a hozzá kapcsolódó helyiségek: irodák, pénztár, mellékhelyiségek, ezenkívül a különálló vetítőhelyiség plusz az egyéb kiegészítő funkciójú terek (üzletek, kávézó). Az épület funkcionális kialakításánál a legfontosabb szándék a flexibilitás volt.

 


Az épület tömege két fő elemből áll, ezeket kapcsolják össze a fehér vasbeton keretek: mindegyik egy újabb filmkocka, melyeket egy „absztrakt” filmtekercs fog össze magába foglalva az épület közlekedő rendszerét. A formát mozis élmények és a mozgóképről való elmélkedés inspirálta: a fény és diák – filmkockák - játékából előálló illúziót próbálja meg tereivel megteremteni az épület. Fontos része ennek a mechanizmusnak a teresedésre néző üveghomlokzat második rétege: ez egy 2 rétegű: változtatható színű áttetsző felületekből („pixelekből”) és sötétített üvegből álló függönyfal, mely a beáramló külső fény által „életre kel”: ábrák, képek megjelenítésére alkalmas, használatával a belső tér hangulata befolyásolható, az aktuális fesztivál promóciója megjeleníthető.

szöveg és képek Lipusz Roland

vélemény írásához jelentkezzen be »