építészet : környezet : innováció

Maroknyi aktivista nem gátolhatja a Liget megújítását

A Városliget szívében évtizedek óta elzárt területen lévő, használaton kívüli épületromokat védő aktivisták politikai motivációi egyértelműek, ám jogszabályokba ütköző akciójukkal a park teljes megújítását és a zöldfelület gyarapítását nem tudják megakadályozni.

A Városliget megújítása már elkezdődött és tervek szerint halad, így a park valódi használói egy élhetőbb, zöldebb, felújított, illetve új kulturális intézményekkel gazdagodó Városligetet vehetnek majd birtokba. A minden elemében megújuló Liget terveit a májusban lezáruló tájépítészeti pályázat nyertes terve rögzíti majd. Ekkor válik láthatóvá, hogy hol lesznek az új játszóterek, a kivilágított futókör, hol kapnak majd helyet a pihenő funkciók, a sportpályák, hol tűnnek el a felesleges betonfelületek, hol jöhetnek létre az új zöldfelületek és hol kap majd helyet az a csaknem ezer fa, amelyet a Projekt keretében ültetnek el a Városligetben.

Hungexpo romok

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően az egykori, ma már romos Hungexpo területének újbóli megnyitásával és a használaton kívüli irodaépületek bontásával hatalmas területet kaphat vissza a Városliget, ám a fejlesztést jelenleg akadályozzák a területen tartózkodó aktivisták. A romok és a bekerített terület több mint 10.000 négyzetméter vesz el a parkból évtizedek óta. Jelenleg kilenc, használaton kívüli, romos épület: iroda- és raktárépületek, kiszolgáló létesítmények, burkolt parkoló és belső utak találhatóak rajta. Ezeket az épületeket fogják elbontani a Liget Budapest Projekt részeként, aminek köszönhetően így egy hatalmas területet használhatnak majd ismét a Városliget látogatói. A felszabadult terület kisebbik részén épül fel a Magyar Zene Háza, míg 7000 négyzetméteren pedig teljes értékű zöldfelülettel gyarapodik a park. A területet elfoglaló maroknyi aktivista ezt a fejlesztést igyekszik jogszerűtlen eszközökkel gátolni.

Városliget Zrt.

9 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »