építészet : környezet : innováció

Magyar résztvevők a walesi herceg alapítványának nyári iskolájában

Gólya Szilvia tájépítész és Bársony István építész vehet részt - Kovács Gábor támogatásával - A Herceg Alapítványa az Épített Környezetért (The Prince's Foundation for the Built Environment, PFBE) nyári örökségvédelmi iskolájában, 2011. július 17. és augusztus 6. között.

Szorosabb együttműködés vette kezdetét a brit és a magyar örökségvédelem szervezetei között Ő királyi fensége, a walesi herceg tavalyi, hazánkban tett hivatalos látogatását és a Pécelen rendezett kerekasztal-beszélgetést követően; ez utóbbi eseményen Bogyay Katalin, hazánk UNESCO nagykövete elnökölt. Greg Dorey, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete hangsúlyozta: nagyon örülök a walesi herceg és Magyarország között tavaly Pécelen elindult kulturális párbeszédnek, amely máris kézzelfogható eredményeket hozott. Kíváncsian várom a magyar résztvevők szereplését és a további célkitűzéseket ezen a területen.

 

 

 

Az együttműködést a Magyar Reneszánsz Alapítvány (MRA) és a hercegi alapítvány igazgatótanácsának elnöke, Graham Bell kezdeményezte, aki egy hasonló nem kormányzati szervezet (non-govermental organisation, NGO) igazgatója is egyben az Egyesült Királyságban. Az MRA szerepe az Egyesült Királyság és Magyarország közötti kapcsolat erősítése különböző szervezeteken és projekteken keresztül. Ebben részt vesz a dr. Bárdi Terézia igazgatóhelyettes által képviselt Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (NG) is, amelyet 2011. június 22-én az International National Trust Organisation (INTO) újabb tagjává választottak.

E kapcsolat első gyümölcseként két fiatal építész vehet részt "A Herceg Alapítványa az Épített Környezetért" (The Prince's Foundation for the Built Environment, PFBE) idei nyári iskolájában. Gólya Szilvia tájépítész és Bársony András építész utazási és oktatási költségeinek fedezését  Kovács Gábor mecenatúrája tette lehetővé, a műgyűjtő két nonprofit intézményén keresztül  - ezek a frissen felújított sopronbánfalvi volt pálos-karmelita kolostor, valamint a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART).

A hagyományos művészi kifejezésmódokat és mesterségbeli tudást felhasználó Nyári Iskola valóban nemzetközi kitekintéssel rendelkezik. A résztvevők a Londonban és Wales-ben tartott, különböző tudományterületekre épülő kurzusok során megtapasztalhatják a fenntartható tervezés és építés alapelveit és gyakorlatát. A programban többek között élő modell utáni szabadkézi rajz, geometria, klasszikus építészet, továbbá hagyományos építési módok gyakorlati képzései szerepelnek, mint például nádfedés készítése. A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek az életszerű tervezési feladatokra és a helyi csoportokkal való együtt munkálkodásra. Idén 26 hallgatója lesz a képzésnek, főként az Egyesült Királyságból - emellett Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból Olaszországból, Hollandiából és Magyarországról is érkeznek fiatalok. A résztvevők igen eltérő szakmai háttérrel és végzettséggel rendelkeznek: a Kovács úr által támogatott magyar építész és tájépítész mellett a csapatban találhatók várostervezők, építészek, kőfaragók, ácsok, asztalosok, valamint egy kovács, egy üvegfestő művész, egy építőmérnök és egy földrajztudós/ökológus is.

További információ

vélemény írásához jelentkezzen be »