építészet : környezet : innováció

Madárhegyi négy lakásos társasház

"Hagytam, hogy a lakók egyéni igényei alakítsák ki az épületet, az alaprajzok szabad formálásával, ki-be ugrálásával – az alaprajzi vonalak töréseit átfordítva a tető metszetére – szabálytalan tetőlefedéssel."
Építész: N. Nagy Tamás

A földszinti lakás tulajdonosa keresett meg a megrendeléssel. A ház családi vállalkozásként épült. A másik két lakás lakói is ismertek voltak, a család barátai. Ezek a körülmények segítettek abban, hogy a ház eltérhetett a szokásos társasháztól. A költségek itt is erősen behatároltak voltak, és a mutatók tekintetében is maximális kihasználtságot kellett elérni.

 

 


A fentiek nehézséget is jelentettek, mivel a lakóknak konkrét igényei voltak a lakás- ill. a helyiség-négyzetméterek tekintetében és az elosztásban. Formát kerestem az épülethez, de rá kellett jönnöm, hogy erre nem sok lehetőségem van. Végül hagytam, hogy a lakók egyéni igényei alakítsák ki az épületet, az alaprajzok szabad formálásával, ki-be ugrálásával – az alaprajzi vonalak töréseit átfordítva a tető metszetére – szabálytalan tetőlefedéssel.

 


 

A szerkezetről tömören: Porotherm falazóblokk és hangátló tégla, monolit vasbeton födémek, acél tetőszerkezet. Műkő lábazat, fehér vakolt felületek és nagytáblás faburkolat, LINDAB síklemez tetőfedés, fa nyílászárók, horganyzott acél korlátok.
fotó: Zsitva Tibor4 lakásos társasház
Budapest, XI. Rózsabarack utca
Tervező: N. Nagy Tamás

telek terület: 1113 m2
beépített terület:165.5 m2 14,86% (max.15)
bruttó szintterület: 443,2 m2 0,398 (max.0,4)
építménymagasság: 7,49 m (max.7,5)
A lakás- 130 m2 (földszint)
B lakás- 80 m2 (emelet)
C lakás- 70 m2 (emelet)
D lakás- 120 m2 (tetőtér)
Pince: 6 férőhelyes garázs, tárolók, mosókonyha

vélemény írásához jelentkezzen be »