építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Madárfütty Keletről - SAO Food & Bar

Mi történik akkor, ha a tervezők baráti kapcsolatot ápolnak a megrendelőkkel, akik kinőtték lakás éttermüket? Megszületik egy olyan étterem, ahol 60 négyzetméteren elfér egy csepp keleti kultúra: ételek, barátságos légkör, - mindez tökéletes összhangban a dizájnnal. Bemutatjuk a POSITION Collective (Simonfalvi Bence és Kertész Attila) projektjét, SAO Food & Bar-t. 

A SAO étterem tervezése talán az egyik legkülönlegesebb élmény volt az eddigi munkáink közül. A három tulajdonos (Anh Tuan, Phuong Nguyen, Song Tao Wang) régi jó barátunk és egyben olyan emberek is, akik jártasak a design és a belsőépítészet világában. Ez tervezői szempontból egy szerencsés szituáció, hiszen a hely identitása, a tulajdonosok karaktere és az általuk képviselt kultúrák és gasztronómia a kezdetektől fogva alapot nyújtott a tér megalkotásához. A mi feladatunk leginkább a funkcionalitás szem előtt tartása, valamint egy jól működő étterem alaprajzának és bútorainak a megtervezése volt. A SAO arculatát Laki Eszter készítette, akinek a munkássága szinte egyet jelent Budapest gasztronómiai arculatkészítésével. 

A SAO egy minimál területű étterem program, ahol 60 négyzetméteren egy teljes konyhát, háttérbázist és vendégteret kellett létrehozni. Ebből azonnal látszik, hogy maximálisan törekedtünk arra, hogy a konyhatechnológia és a tárolás a lehető leglogikusabban és helytakarékosabban valósuljon meg.


SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs




A vendégteret a hosszú, közösségi asztal határozza meg, ahol sokszor új barátságok köttetnek egy jó vacsora mellett. Ehhez egy személyes élmény is kapcsolódik. Korábban Anh Tuan lakás/műtermében voltak olyan baráti vacsorák, ahol a konyha/étkezőben elhelyezett hosszú asztal mellett beszélgettünk a legfinomabb keleti ételek társaságában. Tuannal a konyha és az étkező elrendezése szinte azonos a SAO-ban kialakítottal, amely valahol ezeknek a vacsoráknak a világát idézik fel újra.

Az asztal végében egy olyan bárpult kapott helyet, ahol a vendégek végignézhetik, hogyan készül egy különleges vietnámi koktél vagy kávé. A családiasság és emberközeliség érzetét hivatott fokozni a polcrendszer is, amelyen elérhető távolságban van néhány, a tulajdonosok által odahelyezett, személyes keleti emléktárgy. A keleti kultúrára jellemző túlzsúfoltság érzését növeli az asztal felett kialakított, kalitkákból és lampionokból álló installáció. A SAO madárfüttyöt jelent kínaiul, ha ezt tudjuk, rögtön értelmet nyer az installáció és a falakat díszítő grafikus tapéta is - mely szintén Laki Eszter munkája.


SAO Food & Bar - fotó: Glódi Balázs



POSITION Collective




vélemény írásához jelentkezzen be »