építészet : környezet : innováció

Lounge-kávézó, Tapolca

Építészet: Stricz Lajos Gábor (Bau Design Studio Bt.)

A hely: Tapolca - városközpont (történelmi belváros)
A 'régi' fukció: ÁB ügyfélirodája ( Állami Biztosító )
Az 'új' funkció: Lounge-kávézó 

A 'lounge' az elmélyült gondolatokat, a kikapcsolódást, a földtől való elrugaszkodást, zenében pedig a harmóniadús, utaztató dallamokat helyezi előtérbe. Oldott hangulata és egyedi stílusú (zenei) világa igazi csemege az ellazulást kedvelőknek. Henyélést, pihenést, lazulást, kikapcsolódást jelent.

A PROGRAM:

Előzmények:

Tapolca szívében egy éve üzemeltetek egy kis fagyizót. Az üzlet szezonális működésű. A fagyizó az eddig mindenki által közismert egykori HÍRLAPKER RT. tulajdonát képező szerelt szerkezetű, utcai hírlapárus pavilon volt. A pavilon engedélyezési eljárása 5-6 hónapos előkészítő, és egyeztető munkával valósulhatott meg. Az alig 2,5 m2 alapterületű épületet beközművesítettük. Víz, szennyvíz-elvezetés, és villany - kipipálva! A személyzeti öltöző, és toalett a szemközti üzlethelységben eddig is biztosítva volt. Megmaradt.

A három éve üresen álló, és üzemeltetőt kereső újságos - pavilon, megszépült, megújult, korszerűsödött, és persze nem utolsó sorban innovatív funkciójával növeli a belvárosi szolgáltatásokat. Természetesen a fagyizó mellé, egy kis 'rattan' pihenő-terasz is létesült...

A helység megszerzése:

A fagyizó szolgáltatásait már a nyár folyamán szerettem volna kiegészíteni: jeges kávé, koktélok, alkoholos és alkoholmentes italok, és nem utolsó sorban a vendégek számára toalett és kézmosó lehetőség.

A kis pavilontól 15 méterre egyik napról a másikra kiürült az Önkormányzat tulajdonában lévő ÁB iroda. A helység bérletét  pályázat útján lehetett elnyerni.

A koncepció, és a program:

 

ilyen volt ...
A meglévő állapot, teljesen őszintén megmondva elszomorító volt.
Az első szemrevételezés, fényképezés és felmérés egyszerűen sokkolt. A felmérés után előkészítettük az anyagot, és az első skiccek után egyértelműen adódott az elrendezés, és a belső kialakítás. A meglévő szélfogó megszüntetésével és a válaszfalak bontásával legelőször egybenyitottuk a 'vonatot'. A szomszéd kereskedelmi egységtől teljes mértékben csak úgy tudtunk függetlenedni, hogy az átközlekedő lehetőségeket megszüntettük.




 

A bejáraton beérve dohányzó fogyasztóteret létesítettünk, a kiszolgálópultot a megmaradó teherviselő pillér köré szerveztük. A pillér a poénja a térnek, ezt valami módon 'megünnepeltük'. A pult mögött új lépcsőt kialakítva elérhetővé válik a nem dohányzó zóna. A belső lépcsőt követően,  a hosszanti funkciósort a vizes blokk zárja le. Személyzeti, valamint vendég női, és férfi toalett. A lépcső alá még befért egy kis göngyölegtároló is.

A kivitelezésben egy-két munkafázisban sajátkezűleg részt vállaltam. Érdekes volt... Például: bontás, festések és nem utolsó sorban a mennyezetre felhelyezett szövet-térelemek elkészítése, és elhelyezése.

Az első kalapácsütéstől az egység megnyitásáig mindössze 40-45 nap telt el. Rohamléptekkel haladt a munka.



 

1-2 dolog, amire nem gondoltunk, és nem is számítottunk:

  • Belső esőlevezető csatornacső (jelenleg is a pulton megy keresztül)
  • Egyenetlen falak (gyenge kifejezés...teljesen girbe-gurba falak)
  • Aljzatproblémák (szintek, feltöltés, anyaghasználat...ahány helység, annyi féle...)
  • Gépészeti kakukktojások (a villany-betáp a szomszéd üzletből jött!? ...két-három vízvezeték cső derékmagasságban szelte át a mostani nem dohányzó fogyasztóteret!? ...a vendéglátó egységhez új szennyvíz-bekötést kellett készíteni ...ismeretlen és beazonosíthatatlan vezetékek-kábelek kígyóznak mindenhol)
  • Hangszigetelés (az egység fölött lakások vannak...)
  • Füstelszívás, klimatizálás....


Szumma:

Az egység lassan három hónapja üzemel, mondhatom a Tapolcaiak megelégedésére. Örülök, hogy a belső terek kialakítását dicsérik a vendégek, az üzlet arculatát méltatják. A helyet lassan megismerik, belakják, és használják.

Köszönet az itt dolgozó szakiknak, kollégáknak, és persze mindenkinek, aki az egység létrejöttéhez bármi módon hozzátett! Most pedig köszönet a vendégeknek, és nem utolsó sorban a személyzetnek.

The Future:

Márciusban szeretnék egy kis teraszocskát, amely összekapcsolná a picinyke fagyizó-pavilont, és a kávézót is. Most - többek között - ezen ügyködöm. Étvágygerjesztőnek erről is 1-2 fotó. Jó csemegézést!



 

És persze, ha Tapolcán jársz, nézz be!


Felmérés, műszaki előkészítés: Molnár Szabolcs(Bau Design Studio Bt.)

Építészet, belsőépítészet: Stricz Lajos Gábor (Bau Design Studio Bt.)

A megvalósulás:
Építőmesteri munkák: Ifj. és Id. Kamon
Víz, szennyvíz: Peti & Ubi
Villany: Ernő & Krisz
Szárazépítészet: Balázs és csapata
A glettkirály, és tapéta-zsonglőr: Öcsi
Asztalosok gyöngyei: P&P - Pali (köztünk szólva Pál) & Pisti
Melegburkolás: B. Andris

vélemény írásához jelentkezzen be »