építészet : környezet : innováció

Large Home Tree: Környezetbarát “lakófa” Bulgáriában

A bolgár és New York-i székhelyű Ignatov Architects által kialakított Home Tree koncepció nem csak működési elvében, hanem építészeti kialakításában is a fa szimbolikáját követi.

A Home Tree koncepció
A New York-i székhelyű tervezőirodát, az Ignatov Architects-t George Bonin, ismert művészetpártoló és sikeres üzletember azzal bízta meg, hogy dolgozzák ki a Home Tree koncepcióját, mintegy a kortárs, adaptálható vidéki építészet megfogalmazásának kísérleteként. Az elképzelés azon alapul, hogy lessük el a helyszínen található fáktól, hogyan optimalizálják természetes módon a telek és az éghajlat adottságait. A cél, hogy az építészetet és a természetet összhangba hozzák, illetve a helyszínt figyelembe vevő, tiszta, energia-független és megvalósítható épületeket alkossanak. A Treehouse tipológiával ellentétben, ami a meglévő faállományon élősködő parazitákhoz hasonló lakásmegoldásokat jelképezi, a Home Tree koncepció szabadonálló házat, a fa ihlette építészetet foglalja magába.

 

 
Home Tree koncepció - Borislav Ignatov
Home Tree - Borislav Ignatov

 

A szokásos lakófunkciókon kívül minden egyes Home Tree otthon rendelkezik három szerves tulajdonsággal, ami a valódi fákhoz teszi hasonlatossá:

  • hatékony belső kert (korona)
  • középpontból konzolosan alakított szerkezet (törzs és ágak)
  • geotermikus hőcserélő (gyökerek).

A kiegészítő elemek és rendszerek szintén a természetes prototípussal párhuzamban működnek: az üvegezett homlokzatok és napkollektorok a napfényt hasznosítják, a tetőről összegyűjtött csapadékvizet öntözésre használják, többrétegű szigetelés biztosítja a hő- és páravédelmet, illetve többfunkciós függőleges magban helyezkedik el a közlekedő és a vezetékek.

Minden Home Tree projekt a következő öt tervezési elvet tartja szem előtt:

  1. Alkalmazkodás: az épületnek a helyszínhez kell alkalmazkodnia, nem pedig azt megváltoztatnia.
  2. Integritás: az építészetnek, szerkezeteknek és az összes gépészeti rendszernek együtt kell működnie, egymásból kiindulnia mind funkcionális, mind esztétikai szempontból.  
  3. Hatékonyság: a kivitelezésnek és épület fenntartásának alacsony energiaigényűnek kell lennie.
  4. Függetlenség: az épületnek önellátónak kell lennie, megújuló energiaforrások és hulladék újrahasznosítás alkalmazásával.
  5. Megtérülés: az alkalmazott zöldstratégiákba fektetett összegnek 10 év alatt meg kell térülnie.

A Home Tree koncepciót eddig két esetben alkalmazták már valódi építkezés folyamán – a Large Home Tree (főépület) és a Small Home Tree (vendégház) készült így el. Ennek az egyedülálló lehetőségnek köszönhetően az elképzelést az elmélettől a megvalósításig és visszajelzésekig két különböző léptékben is ki lehetett próbálni. A begyűjtő adatok és az energiamutatók, illetve a lakókomfort eredményei azt mutatták, hogy a kísérlet eredményes.

 

Home Tree - Borislav Ignatov
Home Tree - Borislav Ignatov
Home Tree - Borislav Ignatov
 

 

Large Home Tree - fontos adatok
Helyszín: vidék
Telek: meredek, keletre lejtő, korábbi homokbánya.
Látvány: erdő keletre és délre (fő panoráma), távoli tó északra (másodlagos), nyugatra a lejtő gátolja a kilátást.
Feladat: családi ház.

Funkcionális séma: Három szint központi lépcsőmaggal és lifttel. Étkező, konyha, három hálószoba, három fürdőszoba az alsó szinten; kiszolgáló terek, nappali, könyvtár, iroda, szülői háló és fürdő, ezek kiszolgáló terei a középső szinten; valamint belső kert, fürdő, háztartási helyiségek a felső emeleten.

Szerkezet: „törzsként” viselkedő helyszíni vasbeton szerkezet, ami magába foglalja a központi felvonó-magot, illetve vb. homlokzati teherhordó keretek közbenső oszlopok nélkül. A déli és keleti homlokzaton az átlós, függőleges és vízszintes elemek az épület tömegének szerkezeti vizsgálatából levezetett erővonalakat követik. A szerkezet válik a legfontosabb építészeti karakterré, miközben statikailag hatékony, messzemenőkig transzparens, illetve alaprajzilag flexibilis megoldást kínál.

Fenntarthatósági jellemzők: Nagy üvegezett belső kert (a fa koronája), ahol számtalan fűfajta, gyógy- és fűszernövények telepítése termeli az oxigént és alkot hasznos biomasszát. Egyensúlyba hozza a klímát, és az egész ház légminőségét javítja. Nyáron a természetes keresztszellőzést kiegészíti a belső szökőkút párolgása, s a gyors növekedésű növények eloszlatják a napenergiából származó hőnyereséget, így fejtenek ki hűtő hatást a kert alatt található lakóterek számára. Télen a kert hőszigetelő „sapkaként” viselkedik, a napsugarakat elnyelve melegíti a födémet. A szélsőséges időjárási körülmények között fellépő kiegészítő fűtési vagy hűtési igényt a 100 m mélyre fúrt geotermikus hőszivattyú segítségével elégítik ki. Tavasszal és ősszel elegendő az így kinyert hőmérséklet, míg nyáron és télen a hőenergiát tovább transzformálják, majd minden szinten padlófűtéssel oszlatják el. Napkollektorral állítják elő a használati melegvizet, s így tovább csökken az épület szén-dioxid-kibocsátása. A tetőről összegyűjtött esővizet tartályban tárolják, és a kert öntözésére használják. A lakóterek a belső kert alatt helyezkednek el, így télen a növénytakaró szigetelőképességét is hasznosítják.  Az összes háztartási szennyvizet átforgatják egy 3 lépcsős tisztítóállomáson keresztül, így állítva elő biokomposztot, illetve szürkevizet. A ház fenntarthatósági jellemzőit tovább javítják az energiatakarékos berendezések és világítás.

 

Home Tree - Borislav Ignatov
Home Tree - Borislav Ignatov
Home Tree - Borislav Ignatov
 

 

Anyagok: A projekt kísérleti jellegével együtt járt a szoros költségvetés. Helyben beszerezhető olcsó építőanyagokat, mint például beton, kő és fenyő, alkalmaztak, hogy egyéb fontos rendszereket is be tudjanak építeni, mint a hőszigetelt üveg burkolat, geotermikus hőszivattyú és padlófűtés. Minden szakmunkát helyi munkaerő látott el, ezzel a költségeket és a szállítással járó légszennyezést is minimalizálták.

Belső terek: A bútorozás és világítás az építészeti kialakítás szerves részét képezi. Az ülőbútorok kivételével minden helyben készült.

Kerttervezés: Az összes meglévő fát megőrizték, és a terület felszínét eredeti állapotba állították helyre. Nem telepítettek idegen fajokat, hogy ezzel segítsék a helyi ökoszisztéma visszaállítását, amit a szomszédos farmról származó biokomposzttal történő trágyázással tovább fokoznak. A földművelés szándékos mellőzése megőrzi a helyi mikroklímát, nagymértékben csökkenti a víz- és energiafogyasztást, illetve kiküszöböli a kertrendezés költségeit.

Telek területe: 26 000 m2
Épület alapterülete: 260 m2
Összes beépített terület:  780 m2

A Home Tree koncepció kialakítása jól illusztrálja, hogy lehet érzékeny kortárs épületet létrehozni helyi erőforrások és anyagok alkalmazásával. Az alkotók hisznek abban benne, hogy a természetet kímélő építészet egyre több követőre talál mind az építészek, mind a befektetők köreiben, főleg, hogy napjainkban egyre inkább elérhetővé válnak a különböző „zöld” technológiák.

fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra


Large Home Tree

vezető tervező: Borislav Ignatov - Ignatov Architects
tervezés éve: 2006
kivitelezés éve: 2010

megbízó: George Bonin

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »