építészet : környezet : innováció

Lakóház Aarau-ban (Svájc)Az épület egyik alapelve az ökologikus szemlélet. A nyers tartószerkezet és a „befejező munkák“ különálló installációs rendszert alkotnak. Építészet: Zimmermann Architekten

Lakóház Aarau-ban

A Svájci kisvárosban megvalósult lakóépület elsősorban építésmetodikai szempontból izgalmas. Mind a tervezés, mind a kivitelezés módszerét úgy választották meg, hogy a kívánt magas minőségű, ám költséghatékony épület ökológiai szempontból is megfelelő legyen. Ehhez az alkalmazott szerkezetek és anyagok, az építéstechnológia valamint a tervezés területén nagyfokú innovatív gondolkodásra volt szükség.

Az új épület az 1950-es években kiépült, markáns városi környezetben áll. A tervezők (Zimmermann Architekten) a meglévő struktúrába illesztették épületüket úgy, hogy alaprajzi szempontból is a meglévő épületek rendszerét vették alapul. Az alaprajzi rendszer továbbfejlesztésével egy új városszerkezeti egység létrehozásásra törekedtek a régi és az új beépítés között.

Az épület egyik alapelve az ökologikus szemlélet. A nyers tartószerkezet és a „befejező munkák“ különálló installációs rendszert alkotnak. Ezzel nagyfokú használati flexibilitást és cserélhetőséget kívántak elérni, illetve az alkotórészek rendszerszerű szétválasztásával az elbontott anyagok újrafelhasználását kívánták megkönnyíteni.

Az épület fa- és betonszerkezetek kombinációjából áll. A pinceszint tartószerkezete, a lépcsőház és az erkélyek részben előregyártott betonelemekből készültek, valamennyi födém, külső és belső fal fa vázszerkezetű. A falazatokon fa-alapú hőszigetelést alkalmaztak, külső vakolt építőlemez-burkolattal. A gondos tűzvédelmi tervezésnek köszönhetően itt először épülhetett fel háromszintes faépület aktív tűzvédelem nélkül.

Az épület megfelel a svájci Minergie-rendszer előírásainak, amely az épület ökologikus megvalósítását tanúsítja. A rendszer az építés és üzemeltetés energiafelhasználása, az alkalmazott háztartási berendezések, a hőleadás, a légtechnika stb. mellett esztétikai és komfortossági szempontokat is figyelembe vesz.

 

 


 

Lakóház, Aarau

Maienzugstrasse

Megrendelő: Allgemeine Wohnbaugenossenschaft Aarau und Umgebung
Aarau

Építészet: Zimmermann Architekten, Aarau

Elkészült 2003-ban

vélemény írásához jelentkezzen be »