építészet : környezet : innováció

Lakóépület a Vizivárosban: I., Toldy Ferenc u. 32/36.Díjazásban nem részesült 2. sz. pályaműépítész:Sylvester Ádám DLA, Csécsei Ákos

Díjazásban nem részesült 2. sz. pályamű
építész:Sylvester Ádám DLA, Csécsei Ákos
tartószerkezet:Bartos András
épületgépészet:Porosz Géza
épületvillamosság:Nyári Ilona
Részletes bírálat:

Modernista hagyományokhoz kötődő terv, historizáló, sok tekintetben saját rendszerében következetes: tartószerkezete (szabadon álló, körüljárható vasbeton oszlopok), a homlokzat szimmetrikus szerkesztése, a nyílászárók osztása, aránya, tagolása, a lakások tereinek mobil falakkal való  felosztása. A lakások belső modern alaprajzi konfigurációja egységben van a terv egészével, de a belső terű üvegezett falszerkezetű légudvarral megoldott lakások eladhatatlanok.
A Jácint lépcső melletti, Szabó Ilonka utcai Nyiri – Lauber ház nívós előkép, a hegyhez erőteljes lábazati építménnyel viszonyul. Ez a pályázati terv viszont pont a heggyel való találkozásnál bizonytalanodik el, a tömeg nem lebegni látszik, hanem a Toldy utca felé magabiztosan megjelenő homlokzat a sarkon befordulva ijedten meghátrál ettől a csomóponttól.

Funkció tér /m2:
A 20 db lakás alaprajzi kialakítása összhangban van a választott stílussal. A tervezett lakásméretek és azok szobaszáma a kiírástól eltérő. A környezeti adottságokat, a lakóépületeket figyelembe véve a „tetőn lévő”
teraszos lakások kialakítása nem szerencsés megoldás.

Erkély/terasz:
A lakásokhoz tartozó erkélyek sem mérete sem kialakítása nem felel meg az elvárásoknak.

Földszint kialakítása
A homlokzati vonalon végighúzódó árkádok gazdaságtalan megoldást eredményeznek, továbbá a földszint hibája hogy az elvárt elegáns bejáratok kétoldali kukatárolók között húzódnak. A galériás kialakítású üzlettér koncepció az értékesíthető lakásterületből vesz el, míg nehezen eladható üzletteret eredményez. E mellett a közösségi terek és az egyéb értékesíthető területek minimálisak. Jó megoldásnak tartjuk viszont a sarokra helyezett kávézót.

Lépcsőház:
Az elvárásokat nem tudta teljesíteni.

Belmagasság:
Az elvárásoknak nem megfelelő, de következetes jó megoldás.

Pince, tároló:
A földszintre helyezett lakásokhoz tartozó tárolók jól értékesíthető megoldást eredményeznek.

Garázs:
A 27 gépkocsi tárolására alkalmas garázs kialakítása megfelelő, némi hátrányt jelent azonban hogy csak gépi megközelítése biztosított.

Gépészet:
A gépészeti megoldásaival a lakások kiszolgálása megoldott.

vélemény írásához jelentkezzen be »