építészet : környezet : innováció

Lakóépület à la Escher – Vrunčeva társasház, Szlovénia

Lépcsőző tömegek, körbecsavarodó épülettömbök – első pillantásra úgy tűnik, M.C. Escher egyik metszetének modern átiratát készítette el az Enota építészcsapata. A Celjébe tervezett Vrunčeva társasház markáns kialakítását az övezeti besorolás előírásain túl egy újszerű modulrendszer alkalmazása is befolyásolta – ez biztosít a lakásoknak flexibilitást, szabad kilátást, nagy terasz és jó benapozást.

A Vrunčeva társasház az átlagos városi épületblokk lakóegységeinek új tipológiáját mutatja be. Az épülettömb módosítását az övezeti besorolás befolyásolta, a végeredmény direkt választ próbál adni a helyszín térbeli kihívásaira, miközben magas lakásminőséget, egyedülálló flexibilitást és energiahatékonyságot biztosít az épület számára. A ház a klasszikus tömbös elrendezés és a sokkal szabadabb, külvárosi jellegű, teraszos elrendezés ötvözete.

 
Vrunčeva társasház terve - Celje, Szlovénia, építészek: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek
Vrunčeva társasház terve - Celje, Szlovénia, építészek: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek
Vrunčeva társasház terve - Celje, Szlovénia, építészek: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek

 


A földszinten az épület tisztán körülhatárolt, követi a városrendezési terv által előírt beépítési vonalat. Ezen a szinten kaptak helyet a közfunkciók, melyek az épület teljes kerülete mentén megközelíthetők, és a környező utcákra nyílnak. A körbecsavarodó teraszos elrendezés átkarolja a félig nyilvános, megemelt belső udvart. Az udvar egy másik szinet rejt, a lakók közös kertjeként szolgál. A csak félig nyilvános tér és az utcára néző helyiségek teljes nyitottsága közötti különbséget az anyaghasználat is tükrözi. Az utcai homlokzat kicsit szigorúbb, tisztábban szerkesztett, visszafogottabb anyagokkal burkolt, míg a belső homlokzat lágyabb, melegebb és jobban megmozgatott.

A jellegzetes, kockaszerű kialakításnak köszönhetően az épület megjelenése különböző nézőpontokból szemlélve jelentős mértékben változik, minden egyes esetben a környező elrendezéshez igazodik. Az átmetszésnél, ahol az épület eléri a legmagasabb pontját, a tömeg a környező magasházakat idézi, míg hátul, az alacsonyabb részeken a közeli, hasonlóan kis magasságú házakkal épít ki vizuális kapcsolatot.

 
Vrunčeva társasház terve - Celje, Szlovénia, építészek: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek
Vrunčeva társasház terve - Celje, Szlovénia, építészek: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek
Vrunčeva társasház terve - Celje, Szlovénia, építészek: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek
 

A felsőbb szinteken található lakásokat kis és közepes méretű lakóegységekből álló modulrendszerként tervezték, melyeket mind vízszintesen, mind függőlegesen könnyen nagyobb lakásokká lehet egybenyitni. Innovatív kialakításának köszönhetően legtöbb otthon rendelkezik nagy, növénnyel beültetett terasszal, illetve mindegyiknek van a csendes belső udvarra nyíló fedett, hátrahúzott erkélye. Az összes lakásra jellemző a kétirányú tájolás, a szabad kilátás, valamint a jó természetes megvilágítás és szellőzés.

A tervezők által rendelkezésre bocsátott leírást fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra



Projekt: Vrunčeva társasház
Megbízás típusa: meghívásos pályázat
Tervezés éve: 2011
Tervezés állapota: koncepcióterv

Alapterület: 17 470 m2
Megbízó: Factor IN
Heyszín: Celje, Szlovénia

Építészet: Enota
Tervezők: Dean Lah, Milan Tomac, Andrej Oblak, Alja Černe, Polona Ruparčič, Nebojša Vertovšek

 

 

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »