építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Közösségi üvegház - 3. díjas terv a veszprémi Szent Miklós-szeg területére

"... a támfal mögé behelyezett csigalépcső adta újszerű élmény a felérkezésnél [...], az ellenoldali terecske a vízfelülettel, az egyetlen, de az egész dombot befogó sétány, a burkolatok és részletek anyaghasználata, valamint a fák finom sűrítésével megteremtett romok körüli intim tér mind-mind igényes és átgondolt megoldások." Fekete Csilla, Riesz Abigél és Salacz Ádám 3. díjas terve.

Tervezői gondolatok kulcsszavakban

útvonal
túlzott szélességű főútvonal csökkentése
egyetem-belváros gyalogos útvonal javítása
Erzsébet ligeti sétány bekötése a Megyeháza térre
rom megközelítése

parkolás
Erzsébet liget, a Püspök kert parkolómentesítése
Komakút téri parkolás átrendezése
új parkolók biztosítása, parkolóházzal 85+50 hellyel

talált elemek
üvegház
támfal
itató
kutak
rom
pincék

történeti térfalak visszaidézése
Komakút téren
Megyeháza téren
Egyetem utca

rom bemutatása
kiindulópont
ösvény
meglepetéstisztás
padlóburkolat

közösségi üvegház
összekapcsolja az egyetemet a belvárossal
kiegészíti a parkolóházat
kávézó, piac, virágbolt, vetítő, szabadtéri rendezvényhelyszín, olvasóhely

keresett párhuzamok
kerített templom
francia kert - angol park
üvegház


Fekete Csilla, Riesz Abigél, Salacz Ádám


A bírálóbizottság értékelése

Az egyik olyan pályamű, amely a feladaton túlterjeszkedik és konkrét javaslatokat is ad: a Hangvilla előtti tér keretes beépítése és a Megyeház tér felőli térszín alatti parkolás értékelhető gondolat, noha ennek megvalósítására jelenleg kevés esély látszik. A színházkert (volt Belső-Püspökkert) revitalizációja szintén fontos észrevétel, ez már valós igény is a város részéről. A 18. században megteremtett európai szintű növénykertnek különleges hangulata volt. Ebből építkezik tovább a terv, és a Püspökkert növényházainak felidézésével javasol új beépítést a Komakút téren. A kéttraktusos „üvegház” a Kálvária-dombot nyugati oldalról az Egyetem utcával párhuzamosan zárja le.

Szűkebb nézőpontból a domb mint táj, és az épület mint mesterséges tárgy, valamint a kettő között kialakuló tér erőteljes kompozíció, azonban a javaslat több problémát is felvet: a növényház jellegű közösségi térnek az egykori Belső-Püspökkertben, azaz a színházkertben lenne létjogosultsága. Az épület arányai kissé túlzóak, a növényházi és közösségi funkció a használatot és a hozzárendelt műszaki tartalmat tekintve is összeférhetetlen, a mélygarázzsal kiegészített létesítmény eszmei mondanivalója így összességében sokat sérül. A terv városépítészeti vetületeit vizsgálva az új beépítés a Komakút-téren zavart kelt: a határozatlan kontúrú és az egyetem felől tölcsérszerűen kiszélesedő tér fő nézőpontja a megyei könyvtár főépülete a színházkerttel, háttérben a várost meghatározó tornyokkal. Ebbe a látványba ékelődik be (takar be) az új épület, amely ahhoz viszont nem elég magas és túlzottan transzparens, hogy markáns térfalat képezzen. A kialakuló új (gépjármű) közlekedési rendszer nem hoz előrelépést, a könyvtár kapuzatával szemben elhelyezett mélygarázs lehajtója nem szerencsés. Az SZTK melletti parkolóház helye megfelelő, a térfal (homlokzat) helyzete viszont -fenti szempontok miatt - átgondolandó.

Kifinomult tájépítészeti javaslatokat mutat be viszont a terv a Kálvária-domb és környezetére: a támfal mögé behelyezett csigalépcső adta újszerű élmény a felérkezésnél (habár ennek a térnek a lezárására az éjszakára sajnos gondolni kell), az ellenoldali terecske a vízfelülettel, az egyetlen, de az egész dombot befogó sétány, a burkolatok és részletek anyaghasználata, valamint a fák finom sűrítésével megteremtett romok körüli intim tér mind-mind igényes és átgondolt megoldások.

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »