építészet : környezet : innováció

Környezettudatos fejlesztések BREEAM minősítéssel

A WING Zrt. ingatlanfejlesztéseiben egyre nagyobb hangsúlyt helyez a környezetvédelemre, a megújuló energiaforrások használatára, valamint az egészséges, kellemes belső terek kialakítására. Legújabb projektjei, a tavaly átadott K3 irodaház már elnyerte, az építés alatt álló Hegyvidék Központ pedig várhatóan megkapja a nemzetközi BREEAM védjegy very good (nagyon jó) fokozatát.

Az évek óta sikeres magyar ingatlanfejlesztő cég, a WING Zrt. szemléletét a környezettudatos gondolkodás hatja át, amely legújabb projektjeiben is erőteljesen tükröződik. A Könyves Kálmán úton álló K3 (Allianz) irodaház már elnyerte, az Apor Vilmos téren épülő Hegyvidék Központ épülete pedig várhatóan megkapja a BREEAM nemzetközi minősítési rendszer very good (nagyon jó) fokozatát.

Zöld munkakörnyezet

Az „A” kategóriás K3 irodaház legfőbb jellemzője a környezettudatos megoldásokon alapuló költséghatékony működés. Az építészeti kialakítás és az alkalmazott technológiák eredményeként az irodák az átlagostól egészségesebb környezetet és körülményeket biztosítanak a hatékonyabb munkavégzéshez. A nagy üvegfelületeknek köszönhetően a direkt napfény és a szórt fény optimális eloszlásban, egyenletesen éri a különféle funkciókat. Az irodaterek és az étterem használati melegvíz-ellátását napkollektorok biztosítják, a belsőt megfelelő árnyékolási rendszer védi a túlmelegedéstől. Az esővizet – megfelelő tisztítás után – a WC-k, piszoárok öblítéséhez használják fel. A forgalmas főút miatt fokozottan szükséges, kiemelt hangszigetelési igények teljesülését többrétegű, multifunkcionális üvegezés biztosítja, amely az épületburok fokozott hőszigetelésével együtt a fűtési-hűtési költségek minimalizálását is segíti. Ezekkel a megoldásokkal a környezet védelme mellett az épület üzemeltetési költsége is jelentősen csökkenthető, összességében 20-30 %-os megtakarítás érhető el az energiafelhasználásban. Az építkezés során a tervező Lukács és Vikár Építészstúdió, a beruházó Wing Zrt. és a fővállalkozó Market Zrt. egyaránt előnyben részesítették az újrahasznosított és hosszú élettartamú anyagok használatát. A területen állt régi irodaépület bontásából származó betontörmelék jelentős hányadát az útépítéseknél használták fel.

 

Hegyvidék Központ, vezető tervező: Szerdahelyi László
 

 

Lukács István, Vikár András és Gál Árpád építészek számára a tervezés során egy egyedi külsővel és letisztult belsővel rendelkező irodaház kialakítása volt a cél, amely működéséhez megújuló energiaforrásokat használ és emberközpontú munkahelyekkel szolgálja az ott dolgozókat. Dinamikus vonalak, kiterjedt üvegfelületek, racionális térszervezés, valamint rejtetten vezetett gépészeti rendszerek jellemzik az épületet. A földszint felett hét irodaszintet magában foglaló tömb alatt háromszintes mélygarázs található, 360 parkolóhellyel. A központi recepcióhoz csatlakozó két vertikális közlekedő magban összesen 10 lift található, ebből kettő csak a földszint és a pinceszintek között közlekedik a nagyobb biztonság érdekében. A flexibilis alaprajzi rendszer a potenciális bérlők számára - az eredeti elképzelések szerint - akár önálló irodatornyok kialakítását is lehetővé tehette volna. A megvalósult belső világ egységének létrejöttéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy az egész ház egyetlen használó, az Allianz kezelésébe került. Az épületben szintenként 2300 m2 irodaterület található, a szárnyak egy védett, zöld belső udvart zárnak közre. A dolgozók kényelmét és egészséges életmódját az étterem mellett egy terasszal rendelkező kávézó, üzletek és fitnesz terem szolgálja. Az épület biciklivel is jól megközelíthető - a kerékpárút a ház előtt húzódik -, ennek a lehetőségét a zuhanyzókkal ellátott, védett tárolók is ösztönzik.

Középpontban a szolgáltatások

Budán, a XII. kerület szívében épülő elegáns, ám mégis családias hangulatú, a környék léptékéhez alkalmazkodó kereskedelmi és szolgáltató központ várhatóan 2012 őszén nyitja meg kapuit, amelyben az üzletek mellett irodák is helyet kapnak. A funkcionális összetétel kialakítását a fejlesztő WING Zrt. kérdőíves piackutatása előzte meg a lakosság körében. Ennek eredményeit figyelembe véve, a Hegyvidék Központ elsődleges célja az lesz, hogy magas színvonalon szolgálja ki a környéken lakók igényeit, kellemes környezetben biztosítva lehetőséget a napi ügyek gyors elintézésére. Az épület terveit az Aspectus Architect Zrt. készítette, a kivitelezést a Market Zrt. végzi. Szerdahelyi László építész és munkatársai számára a tervezés során döntő szempont volt a letisztult, modern formavilág alkalmazása és a környezetbe való illeszkedés megteremtése; egy átlagos, kifelé zárt, sokemeletes bevásárlóközpont helyett egy nyitott, élettel teli, sokoldalúan használható találkozóhely létrehozása volt a cél, amelyet a jó átláthatóság és a könnyű eligazodás jellemez. A jól átszellőztethető belső átrium az üvegtetőn keresztül bőséges természetes fényt kap, amelyben a tervek szerint egy, az épület teljes magasságában végigfutó, ún. „vertical garden” kap majd helyet. A speciális többfunkciós üveghomlokzatot külső-belső árnyékoló rendszer egészíti majd ki.

 

Hegyvidék Központ, vezető tervező: Szerdahelyi László
Hegyvidék Központ, vezető tervező: Szerdahelyi László
 

 

Az alkalmazott környezettudatos megoldások, technológiák hasonlóak az előzőekben bemutatott K3 irodaházéhoz. A Hegyvidék Központ különlegessége a tetőszinten létesítendő, közel 1000 m2 alapterületű zöldtető lesz, amelynek öntözését – a WC-k öblítéséhez hasonlóan – az összegyűjtött esővízből biztosítják majd. A használati melegvíz jelentős részét napkollektorokkal fedezik, a kerékpáros megközelítést pedig védett tárolók és hozzá kapcsolódó öltöző-zuhanyzó blokkok teszik vonzóvá. A központ tömegközlekedéssel is kitűnően elérhető, az autósok számára pedig kétszintes, 171 férőhelyes mélygarázs áll rendelkezésre, számos családi parkolóhellyel.  A tervezők nagy hangsúlyt fektettek az épület energiafelhasználásának minimalizálására, így a bérlemények gépészeti rendszerei önálló mérőkkel és szabályozási lehetőséggel rendelkeznek.

Az anyagok kiválasztása során meghatározó szempont volt a szállítási költségek minimalizálása, illetve az életciklus-elemzés alapján való döntés. Előnyt élveztek a hosszú távon használható, újrahasznosítható anyagok, például az alap ágyazatába bontott darált beton került. A fokozott hang-, és hőszigetelési igényeket a határoló szerkezetek minőségi kialakításával igyekeznek biztosítani.

A BREEAM minősítésről

A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) a legelterjedtebb környezetvédelmi értékelési módszer épületek minősítésére. Az angol Building Research Establishment (BRE) által készített, a környezeti terhelést osztályozó rendszer a tervezéstől a megvalósításon át egészen az üzemeltetésig pontozza a felhasznált anyagokat és a kivitelezési technológiát. A teljesítmény alapján nyolc kategóriában pontozzák az épületet, majd a pontszámok összesítése alapján „Megfelelt”, „Jó”, „Nagyon jó” vagy „Kitűnő” minősítést kaphat az épület.

Kapcsolódó oldalak:

BREEAM
Hegyvidék Központ
K3
WING

 

vélemény írásához jelentkezzen be »