építészet : környezet : innováció

Kezdődik a Lábatlani Cementgyár bontása

64 pályázat érkezett a Holcim Hungária Zrt. év elején meghirdetett gyárbontási pályázatára, amely a 20 hektáron elterülő Lábatlani Cementgyárat, valamint annak több mint 100 épületét, felépítményét és berendezéseit érinti. A pályázat nyertese az Alcufer Kft. lett.

A hosszú és alapos kiválasztási folyamat eredményeként ma került pont a szerződésre, melyet a Holcim Hungária Zrt. részéről Richard Skene elnök-igazgató és Alina Sorostineanu bontási projektvezető, az Alcufer Kft. pedig oldaláról Horváth Ernő ügyvezető igazgató írták alá.

A Holcim eredetileg 2010-re tervezte az idén 145 éves Lábatlani Cementgyár bezárását, az üzem működését az elmúlt években közel félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásokkal három évvel sikerült meghosszabbítani. A magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt az elavult és gazdaságtalan, nedves technológiával működő gyár leállítása azonban elkerülhetetlenné vált.

„Az alapos kiválasztási folyamat során a legfőbb szempontok a bontásra kiválasztandó fővállalkozóval szemben a balesetmentes munkavégzés biztosítása, a munka- és egészségvédelem, az elmúlt két évben végzett referencia bontási munkák, a minőségmenedzsment, valamint a projekt összköltsége voltak” – mondta el a kiválasztási folyamatról Richard Skene a Holcim Hungária Zrt. elnök-igazgatója.

Az Alcufer Kft évek óta végzi különféle, fémet is tartalmazó építmények bontását. A vállalat a fém hulladékokon kívül a bontás során keletkező törmeléket is hasznosítja. Speciális daráló-berendezéssel dolgozzák fel a beton- és téglatörmeléket, amelyet útépítéseknél, építkezéseknél később feltöltő anyagként használnak fel. Referenciamunkáik között megtalálható többek között a Rába Rt. Vasúti Jármű telephely épületeinek bontása, az Almásfüzitői Timföldgyár vas- és acélszerkezetű berendezéseinek, építményeinek komplex bontása, a MAL Zrt. inotai alumíniumkohó technológiai berendezésének bontása, a balatonfűzfői Nitrokémia Rt. üzembontása, valamint a Magyar Cukor Zrt. Petőházi Cukorgyárának bontása.

A bontási munkálatok a tervek szerint két évet vesznek igénybe. Az ütemezés szerint elsőként a gyár régi raktárait, majd a Duna felé haladva az iszapkádakat, a klinker kemencét, az irodaházat, a szénalagutat, a csomagolásépületet, végül a silókat bontják el.

A bontási és rekultivációs munkák az önkormányzattal teljes együttműködésben és a Lakossági Ellenőrző Csoport (LECSO) felügyeletével történnek. A rekultivált terület a munkálatok végén a lábatlani önkormányzat tulajdonába kerül, amely barnamezős ipari területként hasznosíthatja majd. A bontás mellett a Holcim épít is, egy jövőre megnyíló állandó kiállítással, szoborral, filmmel és könyvvel állít emléket az üzem 145 éves működésének.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »