építészet : környezet : innováció

Keretbe foglalva

A Bánáti+Hartvig Építész Iroda hetedik éve foglalkozik a 2009-ben átadott telki sporthotel épületével. Első megbízásuk, a 2014-es, uszodaszárnnyal történő bővítés és a centerpálya lelátójának átépítése után rögtön további két tervezési feladatot is kaptak.  Előbb a szállodai szobaszárny 21 szobával való bővítése, aztán egy új edzőterem tervezése következett, ily módon a meglévő architektúrához történő csatlakozás és viszonyulás újabb variációit próbálhatták ki.

 

„Wellness-szárny az udvarban” 
Első telki munkánkra, az uszodaépületre nem úgy tekintünk, mint bővítményre. Ez egy, a belső udvarban elhelyezett „pavilon”, amely nyaktagokkal csatlakozik a meglévő épülethez. Megépítésével, a tér kettéosztásával új minőséget adott a főépület kapcsolódó funkcióinak is. Önálló, hangsúlyos épületrésszé vált, de nem konkurál a meglévővel, színeiben, anyaghasználatában reflektál rá.
A frissen megépült új épületrészeknél nem ez volt a helyzet. Egyértelműen alárendelt szerepűek az épületegyüttesben. Bővítmények. De mindössze ennyi a közös bennük, mert más-más építészeti eszközöket kellett alkalmazni a tervezésük során.

 

 

Szállodabővítés – a régi folytatása
A szállodaszárny 80 m hosszú, kétszintes, magastetős, klinkerlap burkolatú épületrész. A döntés az volt, hogy tovább nyújtjuk ezt a tömeget, folytatjuk a középfolyosót, ugyanúgy soroljuk a hotelszobákat és a meglévőkkel azonos anyagokat fogunk használni a homlokzaton.


A Telki Globall Hotel bővítése, Építészet: Bánáti+Hartvig Építész Iroda, Belsőépítészet: Kroki Stúdió, 2018.

 

A lyukarchitektúrát viszont rendezettebben, szigorúbban alkalmaztuk. Az emeleti szobák pedig a franciaerkélyek helyett, hangsúlyosabb erkélyeket kaphattak. A földszinten, az épület végére, külső bejáratú irodablokk került előtetővel, ez a bütühomlokzat megfogalmazásában nagy segítség volt. Öncélú eszközök használata nélkül megoldható volt ez a nagy, lényegében nyílások nélküli homlokzati felület.

A belsőépítészeti terveket a Kroki Stúdió készítette, akikkel már az uszoda tervezésekor is együtt dolgoztunk.

 

Edzőterem – a meglévő integrálása
A hotel fő profilja csapatok edzőtáboroztatása. A szállodai kapacitás bővítése után új edzőteremre volt szükségük, mert a régi alapterülete, felszereltsége és pozíciója az épületben nem volt megfelelő. A terem helyét a sportcsarnok hosszhomlokzata mellett találtuk meg. Így az új helyiséget a csarnokkal összenyitva komplex edzéseket lehet végezni, nagy létszámmal is.

Egy trapéz alakú, gyalosgosutak által határolt zöldfelületet építettük be. A bővítmény lapostetős lett. A félnyeregtető alkalmazását hamar elvetettük, mert toldalék hatása lett volna az épületrésznek.


A Telki Globall Hotel bővítése, Építészet: Bánáti+Hartvig Építész Iroda, Belsőépítészet: Kroki Stúdió, 2018.

 

A sportcsarnok -a funkciójából adódó méreteivel- a bővítés előtt kicsit kilógott az szálloda tömegéből. Rímelve az általunk tervezett uszodára az edzőterem homlokzatán az antracit és a piros színek, valamint a fém burkolat alkalmazásával nemcsak az új termet, hanem a csarnokot is sikerült bevonni az épületegyüttesbe. Az alacsonyabb tömeg melléépítésével a magasságkülönbségek sem zavaróak többé.

A meglévő gépállományt és a megadott edzésfunkciókat a rendelkezésre álló korlátozott területen kellett elhelyeznünk. A terem zsúfoltságát elkerülendő szalagablaksort terveztünk a sportpályák felé, a csarnokkal közös falakra pedig tükörfelületek kerültek A terem belsőépítészete Szelecsényi Balázs munkája, a szignalizációt Liza Walling készítette.


A Telki Globall Hotel bővítése, Edzőterem, Építészet, belsőépítészet: Bánáti Béla, Kátai Éva, Szelecsényi Balázs, Lénárt Szabolcs

 

Befejezett épület
Az eredeti házból eddig hiányzó funkciók megépítésével teljessé vált az épületegyüttes. Az új és a régi, a saját és a másé jól megkülönböztethető egymástól, de a meglévőhöz hasonuló, egyszerű, „házszerű” tömegek, valamint az anyaghasználat -mindig a csatlakozás helyzetétől függő- megválasztásával sikerült elérni, hogy az új épületegységek kiegészítsék és keretbe foglalják a 2009-ben elkészült eredeti tömeget. Olyan természetes a meglétük, mintha kezdettől fogva ott álltak volna a helyükön.

 

Kátai Éva

 

 


Szerk.: Pleskovics Viola

vélemény írásához jelentkezzen be »