építészet : környezet : innováció

Kecskeméti Főtér pályázat

II. díjban részesült 8. sz. pályázat
Archimago Kft, Budapest
szerzők: Tóth Péter, Benkő Melinda, Varga Imre

II. díjban részesült 8. sz. pályázat
Archimago Kft, Budapest
szerzők: Tóth Péter, Benkő Melinda, Varga Imre

 

 
Kecskeméti Főtér - Archimago
Kecskeméti Főtér - Archimago
Kecskeméti Főtér - Archimago
Kecskeméti Főtér - Archimago
Kecskeméti Főtér - Archimago
 

 


Részletes bírálat
Koncepciózus terv. Műleírásában megfogalmazott pontos analízisen keresztül jut el javaslatai kibontásához, ezáltal is erősítve a megvalósíthatóságot.

Közlekedésfejlesztési koncepciójában együtt van jelen a közeli és távoli jövő fejlesztési programja. A Kiskörúton belül tervezett parkoló-felületek nagysága és földrajzi elhelyezkedése átgondoltságot, városismeretet tükröz. A jövő villamosának magas színvonalú igénymegfogalmazása izgalmas szellemi kihívás.

Sajnálatos, hogy a közlekedési koncepció sok pozitív eleme mellett kisebb figyelem irányult a Katona József Színház előtti tér kínált lehetőségének kibontására – forgalomcsillapításra, térrendezésre.

Az építészeti rendezési koncepció nagy érdeme, hogy megtalálja a tervezési terület karakterjegyeit, ahol szükséges, felerősíti azokat.

A Dobó krt. melletti „lyukas” tér laza szövetű térfali javaslata meggyőzően bizonyítja a gondolat szinten tartását. Úgy szintén a Széchenyi tér beépítési javaslata a Piaristák terétől induló tengely felerősítése új városközponti elem. Jól lehet, előnyösebb lett volna a Malom látványának teljes kitakarása zártsorú beépítési megoldással. Egyik jó és szép megoldás a piac fejlesztésének építészeti javaslata az igényes fejépület, illetve a térszint alatti parkolók kialakítása.

Kevésbé átgondolt és megoldott a B. tömb beépítési javaslata – műemléket bont (iskolaépület = cukrászüzem) továbbá túlzott mértékben épít át a tömbben.

Összefoglalva: a pályamű gondosan kidolgozott munka, javaslatai hosszútávon segíthetik a városstratégia alakítását. Újszerű – esetenként meghökkentő – javaslatai az ötletpályázat lényegének értését közvetítik.

A bíráló bizottság a pályamunkát II. díjban és bruttó 1.000.000,- Ft díjazásban részesíti.

vélemény írásához jelentkezzen be »