építészet : környezet : innováció

Kápolna, parókia és közösségi terek Mátrakeresztesen

"Az épület fő motívuma az ellipszis szakrális tér enyhe lejtésű tetővel, melynek fő tengelye merőleges az útra, beállva ezzel a meglévő épületek sorába."
Építész vezető tervező: Szoják Balázs
"A Nagyboldogasszonynak szentelendő kápolna azon a helyen épül meg,
ahol egykor a pásztói ciszterci apátság üveghutája volt
- utalt a történelmi eredetre Varga Lajos, pápai káplán,
címzetes apát, a pásztói Szent Lőrinc templom plébánosa."

 

A mátrakeresztesi templomról

Mátrakeresztes új temploma a Galyatetőre kanyargó főút mentén a hegy andezit szikláitól kissé körbeölelve, a falu szívében kapott helyet. Eddig a régi templom az egykori erdészházból volt kialakítva mely az igen hosszú egyutcás település legfelső szegletében az erdőszélen bújt meg.

Az erdei iskolával szemben lévő, közel ezer négyzetméteres területet az önkormányzat adományozta az ötven-száz főt számláló felekezetnek új templom építésére, mely főleg adományokból épült.

 

 

Az épület fő motívuma az ellipszis szakrális tér enyhe lejtésű tetővel, melynek fő tengelye merőleges az útra, beállva ezzel a meglévő épületek sorába. Mellette a kis belső fedett kerengőt képző parókia és közösségi terek az út felé nyitott kis udvart ölelnek körbe, lehetőséget nyitva szabadtéri Istentiszteletek vagy akár nyári táborozásra, bekapcsolódva ezzel a falu életébe. A kívül belül tégla architektúrájú terek a régi templom fa bútorzatát, szobrait és öreg zászlóit kapták, melyeket új mészkő oltár és szószék egészít ki. A templom bejáratához a szikár fém szerkezetes harangláb mellett az udvar előtt csordogáló patak fölött kis hídon áthaladva juthatunk.
Ma már az új harang hangja a falu alsó szélén is hallható.

Szoják Balázs (szöveg + képek)

 


 

Római katolikus kápolna és parókia Mátrakeresztesen (Pásztó)
építtető: Varga Lajos váci segédpüspök

építész vezető tervező: Szoják Balázs
építész munkatárs: Harmath Tamás
belsőépítész: Dragonits Márta
statikus tervező: Kövecses Péter

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »