építészet : környezet : innováció

Kápolna épül Mátrakeresztesen

Kápolnát és közösségi házat épít Mátrakeresztesen a helyi egyházközség és a pásztói önkormányzat

Kápolnát és közösségi házat épít Mátrakeresztesen a helyi egyházközség és a pásztói önkormányzat - az alapkövet szombaton tették le a Mátra-alji faluban.

A Nagyboldogasszonynak szentelendő kápolna azon a helyen épül meg, ahol egykor a pásztói ciszterci apátság üveghutája volt - utalt a történelmi eredetre Varga Lajos, pápai káplán, címzetes apát, a pásztói Szent Lőrinc templom plébánosa. - Erről kapta régebbi elnevezéseit a település, egy ideig Alsóhutának, majd Hasznoshutának nevezték. Mátrakeresztes ma Pásztó településrésze, alig több mint ötszázan lakják. A XVIII. század végéig a szabadban álló harang körül tartották itt a misét. A pásztói címzetes apát politikatörténeti kuriózumnak nevezte a jelenlegi templom 1946-os építését, mint mondta, éppen a kommunista párt - mely azidőben még nem kereste a konfrontációt a katolikus egyházzal - volt a mátrakeresztesi templomépítés legnagyobb előmozdítója. Akkor azonban - mondják a helyiek - nem igazi templom épült, az istentiszteleti helyet ugyanis egy vadászházból alakították át.

Az alapkőletételen mondott ünnepi beszédjében Stumpf István kancellária miniszter hangsúlyozta: ezer éve, amikor Szent István minden tizedik faluban templomot építtetett, olyan szellemi és fizikai építkezés kezdődött, mely a Krisztushoz ragaszkodó hit alapkövére a nemzet közösségének otthonát, a keresztény államot emelte. Apostoli királyunk által épített otthonunk, a keresztény magyar állam megőrzött bennünket az elmúlt évezred során - mondta a Miniszterelnöki Hivatal vezetője. Az építkezés közösségteremtő cselekedet - jelentette ki Stumpf István. - Minden nemzetnek szüksége van közösséget szolgáló, értékteremtő emberekre, dolgozzanak bár az egyház kötelékében, vagy a kultúra, vagy akár a közszolgálat területén. A mátrakeresztesi kápolna és közösségi ház alapkövét Keszthelyi Ferenc váci megyéspüspök szentelte meg. Az építkezés huszonöt millió forintos költsége adakozásból, a helyi önkormányzat, illetve a váci egyházmegye támogatásából, valamint pályázati pénzekből jön össze. A kápolnát és közösségi házat várhatóan egy esztendő múlva avatják fel.

(MTI)

vélemény írásához jelentkezzen be »