Épületek/Középület

Kápolna a Gyerektáborban

1/16

1/16

Kápolna a Gyerektáborban
Épületek/Középület

Kápolna a Gyerektáborban

2006.06.27. 07:32

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Sajtos Gábor

Egyben közösségi épület és nyári szállás Ferences tanyán, Kisfakos község mellett, Nagykanizsa közelében. Építész: Sajtos Gábor

A Ferences tanya Nagykanizsa közelében, Kisfakos község mellett, egy erdei úton át érhető el. A természeti környezetben elhelyezkedő gyerektáborban iskolás csoportok, családok, gyerekek tölthetik szabadidejüket.

A már álló két épület, a Cságoly Ferenc által tervezett téglaépület, illetve a Marosi Bálint tervezte nyári szállásépület mellett, 2001-ben készült el a kápolna, mely közösségi épületként és nyári szállásként is funkcionál. A feladat egy egyszerűen, olcsón megépíthető épület tervezése volt, ami — mindennapi funkciói mellett — képes méltón magába foglalni a kápolnát és annak szakralitását visszaadni.

A szentély helyét szerény eszközök — az oltár mellett — a nagy légtér és ezen a részen a belsőbe is beforduló faburkolat jelzik. A déli homlokzat felhasított sliccén kilátás nyílik a ház előtt álló hatalmas tölgyfára és azon túl a szemközti legelőre. A nagy légterű szentélyt a közösségi tér és a fölötte elhelyezett galéria követi, mely az egymás mellé leterített matracaival szolgál nyári szálláshelyül.

A kápolna végleges (tervezett) formáját lassan, lépésekben éri el. A déli homlokzati felhasított nyílást kísérő és túlfutó falszakasz faburkolatának, illetve az alvó galériára felvezető lépcsőnek az elkészítése jelenleg van folyamatban. Az oltárasztal idén szintén megújul és egy kőtömbből hasított formában nyeri el új alakját. 2005 végén kezdődött és jelenleg is folyik a legújabb ház, a közösségi és szállásépület tervezése, melyben a már télen is használható szobák mellett konyha és közösségi terek is helyet kapnak.

Sajtos GáborKápolna a Gyerektáborban

Ferences tanya (Kisfakos község mellett), Zala megye
építész: Sajtos Gábor

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk