építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Jégkorong csarnok terve - Újpest, Káposztásmegyer

Építész: Finta és Társai Építész Stúdió Kft., Peschka Alfréd, Kulcsár Zoltán.
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Peschka Alfréd, Kulcsár Zoltán
Építész munkatárs: Geiszter Róbert


Helyszín:

A tervezett létesítmény helyszíne Újpesten a Külső Szilágyi út, Homoktövis utca, Farkaserdő út által határolt terület. A terület jelenleg beépítetlen, terepviszonyai rendezetlenek.

Tervezett funkciók:


A tervezett létesítmény fő funkcióként két szabványos méretű jégkorongpályát tartalmaz. Az egyik pálya a versenypálya melyhez lelátók csatlakoznak, a másik a gyakorlópálya lelátók nélkül. Elsősorban a sportolók elszállásolására készül egy 48 szobás két-három csillagos szálloda. A szállodához kapcsolódóan lakossági vendégkört is megcélozva fitness központ épül. A főpálya épülettömege kiegészítő funkcióként két éttermet (egy gyors és egy hagyományos ) és kívülről megközelíthető üzleteket is tartalmaz.

Beépítés:

A Külső szilágyi út mentén jelenleg a tervezett távlati metrófejlesztések miatt széles védelmi zóna van kiszabályozva, mely azonban a jelen tervezési területnél visszalép - az úthoz közelebb engedve a beépítési vonalat. (oka a tervezett zárt fejállomás) A terület tehát "kifelé" haladva az első eleme a beljebb lépő beépítésnek (térfalnak).

A terület beépítését befolyásoló tényező továbbá a karakteres f+5 szintes beépítés észak felől (lakóépületek), valamint az alacsony beépítésű gyermekintézmények dél felől. A területet délről záró Homoktövis utca ferde irányát a városszerkezet szempontjából kevésbé találtuk fontosnak, mint a Szilágyi út karakteresebb vonalát, melyre az új szomszédos lakóépület-együttes beépítése is szerveződik.

 

 

Ezen szempontok alapján formáltuk úgy az épületet, hogy a legnagyobb épülettömeg - a főpálya csarnoka - került a magasabb beépítésekhez közel, hossztengelyével párhuzamosan a Külső Szilágyi útra. A nagyobb nyugalmat kívánó óvoda, iskola közelébe a kisebb magasságú, lehetőség szerint extenzív zöldtetővel fedett gyakorlópálya tömbje kerül, mely mellett a Homoktövis utca felőli oldalon egy komolyabb sűrűségű intenzív zöldterület alakulhat ki. A fő megközelítési irányból feltárulkozó látvány fontossága, illetve a már említett beépítési "vonal - ugrás" "lágy" átvezetése miatt került a szálloda karakteresebb (jel-szerű) tömbje a Szilágyi út és a Homoktövis utca sarkára.

Az épület hármastagoltságú elrendezése lehetővé teszi az ütemezett építést is. Az első ütemben a főpálya épülhet meg a hozzá tartozó előcsarnoki zónával. A második ütem a gyakorlópálya a harmadik pedig a szálloda és fitness központ kialakítása lesz.

Alaprajzi elrendezés:

Az épület a különböző funkciót tartalmazó tömbjeinél különböző szint elrendezéseket tartalmaz: a főpálya : pince ( alagsor ) , földszint, emelet és VIP. galériaszintből (2.emelet) áll, a gyakorló pálya egyszintes ( pinceszinti padlószinttel) , a szálloda F+4 szintes.

Pinceszint:
Itt található a két jégpálya, a hozzá tartozó jégtechnológiai gépészet, a felnőtt és gyerek sportolói öltözők, bírói és edzői szobák.

Földszint:
A főbejáratokat összekötő előcsarnokból lépcsőn lehet feljutni a lelátókhoz, illetve egy másik lépcsőn le a pincei - alagsori öltözőkhöz. A nagycsarnok utcai frontján külső megközelítésű üzletek vannak. Az északi oldalon gyorsétterem található melynek fogyasztóteréből belátni a pályára. A Farkaserdő út felőli oldalon kapott helyet a trafó ill. gépészet egy része. A szállodatömbben részben a fitness központ 5x10 m-es medencéje és öltözői találhatók, részben pedig a szálloda előcsarnoka - recepciója és kiszolgáló területei kaptak helyet.

 

 

Első emelet:
Itt találhatóak a versenypálya lelátói és a mögöttük húzódó közlekedő - előcsarnoki zóna terei, büféi. Az északi oldalon az étterem és konyhája zárja a tömböt. A szálloda első emeletén fitness , kondicionáló terem és kozmetika található.

Második emelet :
A lelátók felett a VIP. vendégek részére exkluzív ülőhelyeket alakítottunk ki. Az oldalsó közlekedőkből galériás kialakításuk miatt le lehet tekinteni az első emelet közlekedőire. A csarnok déli rövid oldalánál találhatóak a belső térbe néző vezetői irodák. A túloldali részen a csarnok szellőzőgépészete valamint akusztikai fallal takartan a hűtőgépek kültéri egységei találhatóak.

A szálloda második, harmadik, és negyedik emeletén azonos kétszemélyes szobák vannak. (szintenként 16 db. ) Megközelítésük egy- egy vendég illetve szerviz liften és lépcsőn lehetséges.

Építészeti tömegalakítás:

Fontosnak tartottuk a gazdaságos de igényes építészeti megoldások alkalmazását, hiszen a jégcsarnok elhelyezkedését tekintve meghatározó pozícióban van a Káposztásmegyeri lakótelep I. és II. üteme között. A nagy csarnok karakterizáló elemei a nagy fesztávot lefedő acél rácsos tartók melyek mindkét öve enyhén íves kialakítású. Ez a forma jelentkezik a rövid homlokzatokon is, melyet az alsó épülettömegtől üvegsáv választ el és egyben tesz "lebegővé". A gyakorló pálya semleges visszafogott tömegformálású, tetejét felülvilágítók teszik tagolttá. Fedése zöldtető melyre a szállodából és a magasabb épületek felől rá lehet látni. A szálloda F+4 szintes tömege ellipszis alaprajzú. Az ívelt forma szerepe az, hogy átvezesse a már említett eltérő mélységű térfalakat, illetve semlegességével kompozíciós ellenpontját képezze a nagy karakteres csarnoknak.

 

 

 

Kapacitásadatok:

Telek területe:19890 m2
Beépített terület:8700 m2
Bruttó szintterület:
Versenypálya, öltözők, éttermek, gépészet:11500 m2
Edző pálya:2200 m2
Szálloda, fitness:2900 m2
16600 m2

Parkoló mérleg:
OÉSZ szerint

Funkciódb
Nézőtér 2000főre100
Szálloda 48 szoba16
Étterem I. 50 fő9
Étterem II. 60 fő10
Fitness 80 fő4

Összesen

139
Tényleges parkoló szám:143
Busz parkoló: 1/2005

 

vélemény írásához jelentkezzen be »