építészet : környezet : innováció

Inspiráló ifjúsági központ az Orczy negyednél

Tihanyi Kristóf a BME Lakóépülettervezési Tanszékének hallgatója diplomatervének célja egy olyan közösségi élettér létrehozása, amely a lakosság igényeit szolgálva enyhíti az elégtelen állapotokból származó társadalmi feszültséget. Az Orczy Ifjúsági Központ lebegő tömegével és opálos felületeivel, a flexibilis közösségi terével egy új esztétikai minőséget ad az Orczy negyednek. 

A helyszín

Az Orczy negyed a 8. kerületnek társadalmi problémákkal egyik legsúlyosabban terhelt városrésze. Magas a munkanélküliség és kirívóan nagy a kereset nélküli, mélyszegénységben élő családok száma. A lakások harmada alacsony komfortú, vagy komfort nélküli, így a lakók családi élete a közterületeken zajlik. A közösségi életnek helyt adó létesítmények teljesen hiányoznak a környékről, ami különösen rossz hatással van a helyi fiatalokra. A 2000-es évek elején elindult, majd a gazdasági válság által derékba tört ingatlanfejlesztési trend rendkívül sok, a rossz állapotú házak lebontásával keletkezett üres telket hagyott maga után, amelyek közül a volt szeszgyár területe a legnagyobb.

A környék erőssége a jó közlekedési infrastruktúra, ezen belül is az a központi tengely, amit a Diószegi Sámuel utca fasora alkot. Az új egyetemi campus létrejöttével az Orczy negyedben várhatóan felújul a beruházási szándék, amely a jelenlegi lakók kitelepítésével kezdődne. Ez nem oldaná meg a társadalmi problémákat, csupán átcsoportosítaná azokat. Ennél kívánatosabb megoldás a jelenlegi lakosság körülményeinek javításával megoldani a városrész fejlesztését.


Tervezési helyszín az Orczy-negyedben - fotó: Tihanyi Kristóf



Beépítés

A 12.000 m2 alapterületű telek a Diószegi utca és a Kőris utca sarkán található, a negyed legforgalmasabb pontján. A jelenleg érvényes szabályozás a telket két részre osztaná a Szeszgyár utca mentén és keretes beépítésű társasházak építését írja elő. Az általam javasolt beépítés csökkenti a lakó funkció intenzitását, helyette javítaná minőségét egy új városi köztér kialakításával.

A köztéren egy intenzív használatra tervezett, burkolt jellegű teret alakítanánk ki, benne az ifjúsági központtal, emellett egy parkkal, amely pufferzónaként működik a közösségi és a lakófunkció között.


A park madártávlatból - tervező: Tihanyi Kristóf


Program

Tervem célja egy olyan közösségi élettér létrehozása, amely a lakosság igényeit szolgálva enyhíti az elégtelen állapotokból származó társadalmi feszültséget.
Két szinten teszek javaslatot a fenti cél elérésére: egy közösségi parkkal, ami a teljes lakosság szabadidős tevékenységének biztosít hátteret, valamint egy ifjúsági központtal, amely a helyi fiatalok felzárkózását, lehetőségeik és tehetségük feltárását kötetlen ismeretterjesztő programok keretében segíti.

Tematikus előadásokkal szélesítenénk a tizenéves korosztály látókörét, kiemelt fogékonyságukra alapozva felkeltenénk érdeklődésüket a különböző hivatásokra. Az ifjúsági központban az iskolai felkészítés is eredményesebb és jóval kedvezőbb körülmények között zajlik, mint az otthoni, hiszen a gyermekek segítséget is kaphatnak. Kreatív foglalkozásokra, workshopokra is lehetőség nyílik, ezek serkentik az alkotó gondolkodást és sikeresebb önmegvalósításhoz vezet.

Mivel az informatikai tájékozottság 21. században olyan alapvető fontosságú, mint az irás-olvasás, ezért annak fejlesztésére is lehetőség nyílik a központban. A számítástechnikai alkotó képesség, a programozási ismeretek korlátlan lehetőségeket tárnak fel, fejlesztik a problémamegoldó gondolkodást. A testmozgás lehetősége a fiatal korosztály egyik legalapvetőbb igénye, az életkorból eredő stressz és túlcsorduló energia levezetésének módja. Az épület higiéniai létesítménye a sporttevékenység kiszolgálásán túl az otthoni tisztálkodási lehetőségek hiányosságait is hivatott pótolni.



Az Ifjúsági Központ este - tervező: Tihanyi Kristóf


 

Térszervezés

Sport zóna

Az épület központi kétszintes terében boulder fal és csoportos sportfoglalkozások bonyolítására alkalmas terület kap helyet. A külső térrel való vizuális és használati kapcsolat a kint tartózkodók érdeklődésének felkeltését és a programok térbeli kiterjesztését szolgálja.

Közlekedő

A körüljárós elrendezésű közlekedőrendszer a különböző funkciók feltárásának legkönnyebben átlátható módja. Az épület környezetkapcsolatának kialakításakor egyensúlyt kellett találni az intenzív kapcsolat és az ellenőrizhetőség között, így a földszinti főfunkciók előti tér nagyarányú felnyitása mellett döntöttem.

Kiszolgáló funkciók

A kiszolgáló funkciók sport zónát körülölelő, tömbösített elhelyezése a lehető legjobb területkihasználtságot eredményezi. Az alapvető létesítményfenntartási funkciókon túl helyet kap egy zuhanyzó-öltöző helyiség az otthoni tisztálkodási lehetőség hiányának pótlására, illetve a sportfunkciókból eredő igények kiszolgálásra.

Lépcső

Az épület szintjeit összekötő lépcső kiszélesítésével ellátó jön létre, amely társalgóként funkcionál és előadásoknak is helyet adhat. A sport zónától két szint magas, szerelt polikarbonát burkolatú válaszfal választja le.

Flexibilis közösségi tér

A szakmai program ismeretterjesztési funkciói az emeleti körüljárható térben rugalmasan alakíthatók az igények szerint. A funkciók közötti átjárhatóság a használók kíváncsiságára hatva lehetőségeik felfedezésére ösztönöz, és a közösségi élet interakcióit is serkenti. A kiszolgáló funkciók fölött helyezkedik egy zárt kubusban az intézményfenntartó iroda.

 

Belső tér - tervező: Tihanyi Kristóf

 

Tömegformálás

Az épület működésének alapvető része, hogy a fiatal használók a közösségi tér felől érkezve felfedezik a belső tereket. Ehhez körüljárható terekkel, önmagukba visszatérő útvonalakkal dolgoztam. Az épülettömeg megformálásánál elsődleges szempont a téralakítással és az anyahasználattal való összghang volt. A szabadonálló elrendezésből adódó kompakt, négyzetes arányú tömegképzésben a cirkuláció jól biztosítható.

 

Homlokzatképzés

Az épület külső burkát korszerű, cellás polikarbonát panelek alkotják, amelyek biztosítják az egyenletes benapozást, illetve áttetsző minőségükből adódóan egyensúlyt teremtenek a külső térrel való vizuális kapcsolat és az intimitás között. A polikarbonát homlokzat az ipari építészetben széleskörben alkalmazott, mechanikai hatásoknak jól ellenáll, rendkívül gazdaságos megoldás, melynek hőtechnikai paraméterei a korszerű hőszigetelt üvegezéssel egyeznek. A nyári túlmelegedés ellen a homlokzat teljes szélességében az árkád széléig leereszthető, acélhuzal feszítésű, attikába rejtett textil árnyékolók védenek.

Tartószerkezet

A tartószerkezet a transzparenciához illeszkedve filigrán acélváz, a homlokzati síkon önmerevítő, rácsostartószerű kialakítással.

Tihanyi Kristóf


Opponencia Tihanyi Kristóf diplomatervéhez

A helyszín a lepukkant külső Józsefváros, a helyiek általános hozzáállása a kiabálás, az itt lakók jobb híján az utcán élik a családi életüket, ki tudja milyen függőségek hálójában.

Kristóf, nem kevesebbet vállaltál magadra, mint hogy az itt élő, a többségtől leszakadt embereknek legyen egy helye, ahol jó lenni, ahol kiszakadhatnak a hétköznapokból szerhasználat nélkül is, és ahol a felemelkedés, a társadalomba való beilleszkedés nem csupán ígéret, hanem egy éveken át tartó társasjáték valós eredménye. A célod magasztos, olyannyira, hogy a részfeladatok megoldásakor elég volt lehunyni a szemed, és a célra összpontosítva kitalálni a megoldást.

A helyszín kiválasztásával belenyúltál a legsűrűbb hangyabolyba, de a már meglévő, hasonló funkciójú Kesztyűgyár és Fido ház pozitív példáinak figyelembe vételével, azok együttműködése esetén ez meggyőző vállalkozásnak tűnik, a szolgálatra az adott helyen biztosan lesz igény. Az építési szabályzat vizsgálata során rámutatsz az ellentmondásra, hogy az egyébként is sűrűn beépített, használható közterekben szűkölködő környék további lakás-sűrítése csak rombolni fog, ide most levegő kell! Így a megtalált foghíjtelek szabályának átírásával hatalmas ziccert teremtesz magadnak: egy ideális, magas házakkal körbevett parkot, amelynek a közepébe pottyanthatsz egy szabadon álló épületet. A mindig nyitott parkot használó emberek számára érezhető, hogy a világítótorony épület az egyetlen szemével felügyeli a parkot, így az megmarad a „köz” területének, nem válik dzsungel részévé. Van helye a beszélgetésnek, a sétának, és mozgásnak is, de az arányokban nem vagyok biztos. Talán az intenzív mozgás kaphatna még több felületet. Kívülről az épület nekem tetszik. A lebegő tömegével és opálosan fénylő felületeivel a környéken ismeretlen esztétikai minőséget hoz létre. Nem tolakodó, de egy bizalmatlan helybéli számára talán nem is túl hívogató. Inkább olyan idegen. Pedig ahhoz, hogy a kitalált képlet működjön, be is kell menni. Kérdés, hogy végül majd be mernek-e? Remélem, hogy igen, mert a belső terek, a funkciók és átlátások egymásba átfolyó sokfélesége a hely felfedezésre inspirál. Könnyű belelátni a színes programok hangulatát. Az intenzív használat esetére talán az átmeneti, fedett nyitott terekből lehetne egy csipetnyivel több. Külön elismerésre méltó, hogy a költségeket is kontroll alatt tartod, és az olcsó anyagokból, figyelmes részletképzéssel alkotsz megbízható szerkezeteket.
Összességében a tervlapok egy mélyen átgondolt, jól felépített tervezési folyamatra és egy tájékozott, érzékeny, professzionális hozzáállású tervezőre vallanak.
Gratulálok! Tihanyi Kristóf diplomatervét a diplomabizottság és a Józsefvárosi képviselő testület számára egyaránt elfogadásra javaslom! Sok sikert kívánok ezen a pályán!

Kovács Dénes építész

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »