építészet : környezet : innováció

Információs pavilon Veszprémben

A veszprémi belváros-rehabilitáció I. ütemének keretein beül elkészült egy 29 nm-es információs pavilon, melynek létrehozása a veszprémi belvárosban hiánypótló lépés volt. A Veszprémi Építész Műhely Kft. egyszerű formát tervezett, mely a környezet modernista épületeinek gondolatiságát továbbviszi.  

Az információs pavilon a veszprémi belváros-rehabilitáció I. ütemének keretében valósult meg. Az építmény a Kossuth utca középső szakaszán, a közlekedési tengelyek metszésében található. A támfalakhoz és növénykazettákhoz hasonlóan a Jutasi út alatt átvezető aluljáróhoz kapcsolódó, a gyalogos forgalmat irányító térrendszer része.

Az építményben működő információs pont a városba látogató turisták és a helyiek számára is tájékoztatást nyújt a város és a környék látványosságairól és kulturális rendezvényeiről, emellett pedig jegyvásárlásra is lehetőséget biztosít.
Az épület lapostetős, alaprajza pedig trapéz formájú. A nyitottság és a vizuális kapcsolatfelvétel érdekében homlokzatai nagy alumínium szerkezetű üvegfelületekkel készültek. A keskenyebb nyugati homlokzata, valamint az északi és a déli homlokzat nagyobbik része üvegezett. A bejárat a nyugati homlokzaton található.


Alaprajz



A tömör homlokzati részek törtfehér színű, ragasztott táblás szálcement burkolatot kaptak. A burkolat színe a beforduló részeken és a bemetszésekben sárga.

A keleti homlokzat egy beton szegélyű növénykazettához csatlakozik. A keleti homlokzat mögött gépészeti berendezések és ideiglenes közmű csatlakozási pontok kaptak helyet, melyek az alkalmi kültéri rendezvényeket is kiszolgálják. A gépészeti berendezések takarására lamellás alumínium nyílászárókat építettek be.


Homlokzat



A részben tömör - részben pergolás előtető külső előteret képez az információs pavilon előtt. Az építmény szerkezete acél váz, laposteteje PVC szigeteléssel és kavics leterhelő réteggel készült. A belső térben a falak burkolata gipszkarton, a padló burkolata világos szürke színű műgyanta.

Az íves homlokfelületű pult és a mögötte található tároló rendszer fehér színű lakköntött felülete a belső teret optikailag tágítja. A pult mögötti szekrényfal választja el a személyzeti háttérhelyiségeket. A pavilon és a külső előtér együtt 29 m2 alapterületű.


Információs pavilon - fotó: Kovács Dávid



Az építmény egyszerű formájával a környező modernista épületek gondolatiságát viszi tovább. A homlokzatokon megjelenő színek és a nagy üvegfelületek is rokonítják a környező épület-homlokzatokhoz. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy könnyedséget és átláthatóságot sugározzon, valamint alkalmazkodjon a környezet léptékéhez.

A belváros-rehabilitáció keretében az információs pavilonhoz hasonló építészeti formálású, azonos anyaghasználatú közhasználatú WC pavilon és zárt kukatárolók is készültek.


Északi homlokzat a pergolával - fotó: Kovács Dávid



A WC pavilon a Veszprém Hotel mögötti tér délkeleti sarkában található, a kukatárolók pedig a Belvárosi Üzletház mögötti parkoló szélén.

A tervezők szándéka az volt, hogy a közterületekhez kapcsolódó funkciók rendezett formában, a helyszínhez alkalmazkodó építményekben jelenjenek meg. Szerették volna az üzletek, vendéglők kitelepüléseit is az információs pavilonnal rokon építményekben, hasonló kialakítású árnyékoló pergolákkal megoldani a Kossuth utca környékének egységes megjelenése érdekében. Ez sajnos nem valósult meg.


Nyugati homlokzat - fotó: Kovács Dávid




vélemény írásához jelentkezzen be »