építészet : környezet : innováció

Ikerház, Stevenage, Egyesült Királyság

Építészet: Sergison Bates Architects

A megbízás egy ikerházra vonatkozott a Hertfodshire-i Stevenage határában, egy már meglévő lakóövezetben. A lakásépítő társaság eredetileg prototípusnak szánta az épületet, ezért a tervezők a telepszerű kialakítás lehetőségét is vizsgálták. Az elképzelés egy „házszerű” forma megalkotása volt, mivel a tervezőket foglalkoztatta az a jelenség, hogy a háború utáni ikerház-tipológia elfogadott otthonná vált, sőt összefonódott az otthonosság fogalmával. Az ikerházak meghatározó súllyal érvényesülnek a brit peremvárosi környezetben, szerepük határozottan felértékelődött a kulturális emlékezetben.

A dupla nyeregtető a ház „iker”-voltára utal, aminek kis alaprajzi szögeltérés ad külön hangsúlyt. A bejárati homlokzat előírásszerű, de szintén a szomszédságot hangsúlyozza az érintkező ajtók révén. A hátsó homlokzat nyitottabb, és intimitást biztosít a terasz és a kert számára.


földszint


A burkolatok a tetőn és a falakon a helyi hagyományt idézik, amennyiben levegőzni hagyják a szerkezetet, másrészt a kortárs építési gyakorlathoz igazodnak, hiszen minőségi anyagokból állnak. A tetőt és a falakat gyárilag előállított palalemezek borítják, melyekkel biztosított a szükséges átszellőzés. Az előregyártott faszerkezet a külső falakkal, a tetőkkel és a padlóval szilárd dobozszerkezetté áll össze. A szerkezet megszabadítja a belső falakat a teherhordó szereptől, ami rugalmassá teszi a belső alaprajzi kialakítást, és lehetővé teszi a belső térfogatok variálását (például a rézsútos mennyezetet). Az emeleti helyiségek a hall köré szerveződnek, a földszinten pedig kétszárnyú ajtók kötik össze a nappalit a konyhával és az ebédlővel, többféle térbeli elrendezést és átlátási lehetőséget is lehetővé téve.

A gyárilag előállított és előre szigetelt falakat, tetőt és padlókazettákat a helyszínen tíz munkanap alatt látták el vízzáró szerelt burkolattal. A szerkezeteket, burkolatokat és szigeteléseket úgy fejlesztették ki, hogy a szellőztetés működjön. A szellőztetett szerkezet mellőzi a műanyag párazárót. A nedvesség lassan távozhat a falakon és a tetőn keresztül, anélkül, hogy lecsapódna a szerkezeten belül, és az épületbe távozhat, ha a belső klíma túl száraz. Az eredmény a stabilabb és egészségesebb belső környezet.

szöveg+kép: Sergison Bates Architects 


Ikerház, Stevenage, Egyesült Királyság, 2000

Építész tervezők: Sergison Bates Architects (Mark Tuff projekt építész, Giles Dafflon, Sally Richards, Cornelia Schwaller) Pályázaton első helyezett 1998-ban.
Megbízó: William Sutton Trust
Építési költség: £200,000 (Építési költség: £200,000 / £1150 / m2)
Alapterület: 170m2               
Fotó: Helene Binet
Díjak: Housing Design Awards Special Mention 2000

 
Kapcsolódó oldalak:
Sergison Bates Architects
Szociális építészet - a havi téma oldala

vélemény írásához jelentkezzen be »