építészet : környezet : innováció

II. Rákóczi Ferenc Gimnázium rekonstrukció

Tervező: Keller Ferenc, Sólyom Benedek – Építész Stúdió Kft.

A Budapest II. kerületi Önkormányzat 2002-ben meghívásos tervpályázatot írt ki az épület rekonstrukciójára. Első díjas tervpályázatunkban - mi az új mellett döntöttünk. Az új pedig a régi szerves folytatása. Az épület teljes utcai szárnyát megtartottuk, ezáltal a ház építészetileg és érzelmileg legfontosabb része őrződik meg. Az új szárnyak pedig ugyanabban az építési szituációban létesülnek, és a megfelelő tájolás felé fordulnak minden esetben. A beépítés észak felé nem záródik le, újra kinyílik a domboldal felé, s az mintegy befolyik a nyitott iskolaudvarba.

A beépítés, a helyfoglalás másik fő kérdése volt, hogy hova kerül az új nagyméretű tornaterem. Az RRT lehetővé tette volna a felső sportpályánál való földalatti elhelyezést is, de az egész telek és a domboldal tekintetében fontos volt, hogy a bővítés miatt durva terepváltoztatásra ne legyen szükség. Ezért az udvari szárnyak ölelésébe került a tornaterm, ami a régi iskolaépület mögötti nagy meglévő tereprézsűbe ezért nem metsz bele. Az adott szomszédos foghíjtelken is csak egy traktusmélységű utcai sávot építettük be, ezáltal megmaradhatott a beállt zöldterület és az évek hosszú során kialakult kert.

Az iskola a Keleti Károly utca felől közelíthető meg. Az átalakított régi tornaterem előcsarnokként fogadja az érkezőt. Az utcára néző két régi nagyméretű ablak parapeteit kibontva, az új szélfogó előtt egy kvázi árkád alakult ki, átmeneti teret képezve, s mintegy szélesítve a keskeny járdát. Az előcsarnokhoz kapcsolódik az aula további, átriumszerű, épületmagasságú tere, melyből átlátható az iskola egész téri-közlekedési rendszere.

A terepviszonyokból adódóan híd köti össze a sportudvart a tornaterem födémén kialakított belső iskolaudvarral. Az új utcai szárny első emeletéről a foghíjtelek intenzív zöldterületére tervezett pihenőkertbe juthatunk ki, ami szabadtéri órák megtartására is alkalmas.

Az utcai épületszárny romantikus architektúrája megmaradt, és felújításra került, az új épületrészek architektúrája két anyagra épül, a bontott téglára és a tetőkön megjelenő cserépre. A régi épületszárny bontása során keletkezett tégla, külső burkolati anyagként jelenik meg. Ez nem csak gazdaságos megoldás, de tartalmas szellemi kapcsolat is a régi és az új között, az állandóságot, a folyamatosságot érzékeltetve.

 

Keller Ferenc
Sólyom BenedekII. Rákóczi Ferenc Gimnázium rekonstrukció
Budapest, II., Keleti Károly utca 37.

Megbízó: Budapest II. kerületi Önkormányzat, Beruházási Osztály

Építész-generál tervező:
Építész Stúdió Kft.
Keller Ferenc Ybl-díjas építész
Sólyom Benedek DLA
Munkatárs:
Szabó László Dob60 Műterem
Várkonyi Andrea, Vajda Barbara  Építész Stúdió Kft.
A Könyvtár belsőépítész tervezője:
Takács Sándor
Tartószerkezet:
Hernád Attila Tihanyi, Halmos és Tsa
Épületszerkezeti részletek
Becker Gábor DLA Adeco Kft.
Épületgépészet:
Oltvai András Oltvai Gépész Stúdió
Villamos berendezések:
Kovács György Provill Kft.
Külső közművek
Kádár László Kádár-Komplex
Forgalomtechnika:
Rhorer Ádám Közlekedés Kft.
Környezetrendezés:
Steffler István Archikert Bt.
Akusztika
Kotschy András Kotschy Bt.
Tűzvédelem
Gombik Károlyné BO-SEC Bt.
Felvonók
Sáfár Zsolt Thyssen Lift Kft.
Konyhatechnológia
Aczél Pál Tamás Gastroplan Kft.

Kivitelező
Kipszer-Baucont Kkt.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »