építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Így néz ki most a Liget

A Városliget Budapest büszkesége lehetne, de amint a következő képösszeállításban is látható, épületei súlyosan leromlottak, omladoznak, a járdák több helyen balesetveszélyesek. A budapestiek Ligettel kapcsolatos véleményét már ismerjük, azonban mi van az érem másik oldalán? 

Rendezett közpark helyett szomorú látvány fogadja a látogatókat. Emellett a Ligetben futók, sétálók biztonságérzete is a múlté. Éppen itt az ideje, hogy a Városliget megújuljon! A tervezett fejlesztések során új épület a régi, omladozó épületek helyén, és a most még lebetonozott területen jön létre. Közép-Európa egyik legnagyobb parkfejlesztése nyomán 2018-ig 60%-ról 65%-ra emelkedik a zöldterületek aránya, és a park minősége is alapjaiban újul meg.

A Városliget rehabilitációja nyomán – többek között – megszűnik a közel 50 ezer négyzetméteres parkoló, jelentősen csökken a betonfelület, az autóknak a föld alatt, a mélygarázsokban jut hely. Kocsik helyett a gyalogosok és a családok vehetik birtokba a korábban zajos és forgalmas tereket a Dózsa György úti óriási parkoló helyén, amelyet nagy részben a zöldterületek hódítanak vissza, míg kisebb részben az új, családi programokat kínáló Városligeti Színház és a Néprajzi Múzeum számára nyílik tér.

Közlekedési Múzeum

A következő években a park akadálymentesítésére is sor kerül. A leromlott épületek helyén a nagyszabású parkfejlesztés mellett a világ legjobb építészei által megálmodott múzeumok jönnek létre. Az Új Nemzeti Galériát az építészeti Oscart (Pritzker-díj) is magáénak tudó SANAA, a 2014-ben az év innovatív építészének választott Fudzsimoto Szu a környezetébe simuló Magyar Zene Házát tervezi.

Nemzeti Galéria

A tönkrement és balesetveszélyes infrastruktúrát új, biztonságos, kivilágított sportpályák, modern játszóterek és sétányok váltják fel, amelyek illeszkednek a megnövelt zöldfelülethez. A tájépítészeti tervpályázat áprilisban lezárul, amelyet követően megismerhetőek lesznek a megújult park elemei. A Városliget újra a szabadidősport otthona lesz: a futók, kocogók éjjel-nappal biztonságos körülmények között sportolhatnak majd a Ligetben.


forrás: Liget Budapest


 

 

24 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »