építészet : környezet : innováció

Így bontják a KISZ-székházat

Néhány hete kezdődtek meg a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának (KISZ KB) egykori székházának, a K&H Bank volt irodaházának bontási munkálatai. A Szellemvárosok Magyarországon csapata az épületben járt. Képgaléria. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, elkezdődtek a bontási munkálatok a Poszonyi úti székházban. A Szellemvárosok Magyarországon jóvoltából egy utolsó előtti, virtuális látogatást tehetünk az épületben.

 

fotó: szellemvarosok.blog.hu

fotó: szellemvarosok.blog.hu

 

A négyszintes épületben két lépcsőház, egy tűzlépcső és három lift segítette a dolgozókat. A Duna felőli oldalra került az irodaház főbejárata, előtte személygépkocsik számára leálló sávokat alakítottak ki, a gazdasági bejárat a Kárpát utcai oldalra került és itt található egy nagy parkoló. A földszinten előadóterem, kis tanácsterem, kiállítási tér, könyvtár, KISZ klub, tudakozó, konyha, büfé, élelmiszer raktárak, papírraktár, gépterem, lemezkészítő, kötészet és 250 m2-es nyomda kapott helyet.

 

fotó: szellemvarosok.blog.hu

fotó: szellemvarosok.blog.hu

fotó: szellemvarosok.blog.hu

 

Az első emeletre kerültek az alábbi helységek: értekezleti szoba, irattár, nyomtatvány raktár, gondnokság és gazdasági egységek, telefonközpont, telex szoba. A második emeltre kerültek a nagyobb külső forgalmat bonyolító osztályok, egyebek mellett a szervezési osztály, honvédelmi és sport osztály, orvosi szoba, értekezleti szoba. A harmadik emeletre helyezték a KB irodát, a középiskolai és szakmunkás tanuló osztályokat, a katonai referenst és a pénzügyi ellen őrző bizottságot. A negyedik emeletre kerültek a legkisebb külső ügyfélforgalmú osztályok: agitprop, kulturális, politikai képzési, egyetemi és főiskolai, ifjú munkás, mezőgazdasági és falusi osztályok.

Az épületkomplexum utolsó időszakában (2011-ig) a K&H bank irodaházaként funkcionált.

 

fotó: szellemvarosok.blog.hu

fotó: szellemvarosok.blog.hu

fotó: szellemvarosok.blog.hu

 

További képek és videó itt érhető el. 

Szellemvárosok Magyarországon

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »